Защо нямаме козина

Защо нямаме козина

27/12/2018 Off By nina

Липсата на козина при човека, в сравнение с другите човекоподобни, е загадка в биологията. Има няколко хипотези, които обясняват причините за тази липса, но досега имаме малко доказателства. Докато причината остава загадъчна, начинът става все по-ясен.

В ново проучване, публикувано в списание Cell Biology, изследователите са открили, че изобилието на определен протеин определя растежа на космите по лапите. Ако протеинът, наречен Dickkopf 2 или Dkk2, е с ниско съдържание (като при зайци и полярни мечки), окосмената част е покрита с козина. При мишки, които имат малко косми по лапите, Dkk2 присъства в по-големи количества.

Екипът предполага, че е възможно протеинът да блокира специфичен сигнал, известен като WNT, отговорен за растежа на косата. За да тестват това, изследователите са проектирали мишки да не произвеждат Dkk2. Тези животни развиват козина върху окосмената си част, но козината им е по-тънка, по-къса и по-случайно разпръсната от останалата козина на животните. Протеинът очевидно играе важна роля, но все още не представя пълната картина.

„Dkk2 е достатъчен, за да попречи на косата да расте, но не и да се освободи от всички контролни механизми. Има още много какво да се разгледа ”, споделя за Смитсониън професор Сара Милар, експерт по дерматология от Медицинския факултет на Перелман в Университета на Пенсилвания. „Имаме дълга коса по скалпа си и късо окосмяване в други области, но изобщо нямаме козина по дланите и долната част на китките и стъпалата на краката си. Никой няма реално понятие как възникват тези различия. “

Въпреки че тези наблюдения не дават пълната картина, те разкриват интригуваща информация за окосмяването и плешивостта. Изследователите смятат, че ключът е пътят на WTN, а следващата стъпка е да се изследва какви други протеини може да инхибират този път. Това би могло да доведе до по-пълна картина за това как сме загубили козината си и дори да осигурим потенциални медицински приложения. Той със сигурност ще помогне при условия като плешивост или алопеция. Може също да ни помогне да разберем по-добре определени състояния на кожата, като псориазис и витилиго.

Основната теория за това, защо сме изгубили козината си, предполага, че е било необходимо за подобряване на терморегулацията, когато човеците са започнали да се местят от сенчести гори в по-горещата савана, което им е позволявало да ловуват и през деня. Друга теория предполага, че с намаляването на козината е настъпило и намаляване на паразитите. Това може да бъде и “теорията за водните маймуни”, което предполага, че нашите предци са навлизали във водни басейни  и са плували, за да търсят храна, а в такива случаи козината определено е пречела. Възможно е и всички изброени фактори заедно да са допринесли за това да изгубим козината си.

Автор – Нина Жишева