Защо няма електрически самолети

Защо няма електрически самолети

14/01/2019 Off By martha

Използването на източници, които предпазват природата ни е от изключително значение. Тъй като природните горива са изчерпаеми, светът се обръща към сферата на технологиите за решение. Сякаш всички глобално правят бавният преход към електронните алтернативи. Първо бяха печките, след това колите. Дори керемидите по покривите се превръщат в соларни панели. Но защо не сме видели още електрически самолети?

Всеки ден стотици самолети излитат по целият свят. Те са пълни с огромни количества керосин. Той спада към категорията на нефтените продукти, които ще се изчерпат с времето. Добрата новина е, че огромни компании като НАСА работят по въпроса на електрически самолети. Но не трябва да се надяваме, че ще летим с подобни изобретения на следващата ваканция до Хаваи. За сега самолетното гориво е прекалено добро, за да се замени. Проблемът със създаването на какъвто и да е самолет е складирането на достатъчно енергия за полет. Тъй като самият самолет, който ще превозва стотици души наведнъж, ще е доста тежък, материалът, който ще го задейства трябва да се сравнително лек. Това е проблем, който продължава да затруднява дизайнерите. За сега има две разновидности на самолетното гориво, което почти всички използват. За жалост обаче, то е от природен източник.

Учените, които текущо се занимават с създаването на електрически самолет се препъват точно на този проблем. Като електрическите коли се очаква да има захранваща батерия, която ще се зарежда при кацане. Но за разлика от газта, за която е нужно само да се изгори, батерията има множество компоненти. Изчислили са, че за да се захрани типичният пасажерски самолет, батерията му ще трябва да тежи около 1 милион килограма. Това е 13 пъти повече от позволеното тегло за един самолет.

Днес доста компании се опитват да създадат изцяло електрически самолет, но не трябва да очакваме, че те ще станат особено популярни. За сега идеята ще е да се направи хибриден самолет, който ще бъде като помощните ни колела, докато измислят изцяло електрическата част. Най-сложното е естествено направата на по-малки, но по-издръжливи батерии.

Автор: Мартина С. Попова