Защо пожълтяват зъбите ни?

Защо пожълтяват зъбите ни?

22/01/2019 Off By nina

Докато знаменитостите и моделите могат да светят с перлено бели зъби, усмивките на повечето хора са по-тъмни. Но това не би трябвало да е изненадващо. Много неща могат да повлияят на цвета на зъбите ви и да им придадат този ужасен жълт оттенък, което може да накара някои хора да се чувстват притеснени за външния си вид и да се колебаят да се усмихват.

Анормален цвят на зъба се счита всеки цвят, различен от бял или жълтеникаво-бял, според Националната медицинска библиотека на САЩ.

Повечето причини за промяна на цвета на зъбите се разделят на две основни категории: външни и вътрешни петна. Пожълтяването може да бъде причинено от широк спектър от здравни фактори, от употребата на медикаменти до неадекватно измиване.

Външни петна

Външните петна засягат повърхността на емайла – твърдият, най-външен слой на зъбите. Въпреки че зъбният емайл може лесно да се оцветява, тези петна обикновено могат да бъдат отстранени или коригирани.

“Причина № 1 на пожълтяването на зъбите е начинът на живот”, казва д-р Джъстин Филип от J. Philipp Dentistry в Чандлър, Аризона. Пушенето, пиенето на кафе и чайовете и тютюнът за дъвчене влияят най-зле.

Като правило, всяка храна или напитка, която може да оцвети дрехите, също може да оцвети и зъбите. Ето защо тъмните храни и напитки, включително червено вино, кола, шоколад и тъмни сосове – като соев сос, балсамов оцет, сос за спагети и къри – могат да потъмнят зъбите. Освен това някои плодове и зеленчуци – като грозде, боровинки, череши, цвекло и нарове – имат потенциал да оцветяват зъбите. Тези продукти са с високо съдържание на хромогени, вещества, произвеждащи пигменти, които могат да се полепят по зъбния емайл. Близалките и бонбоните са други храни, които вероятно ще оцветят зъбите.

Киселите храни и напитки могат да стимулират оцветяването чрез ерозия на зъбния емайл и да улеснят пигментите да се проникнат в зъбите. Танинът, горчиво съединение, намиращо се във виното и чая, също помага на хромогените да полепнат по зъбния емайл, което в крайна сметка причинява оцветяване. Но има и добри новини за пиещите чай: проучване от 2014 г., публикувано в International Journal of Dental Hygiene, установи, че добавянето на мляко към чая намалява шансовете му за оцветяване на зъбите, защото протеините в млякото могат да се свържат с танина.

Течните форми на железните добавки могат да оцветят зъбите, но има няколко начина за предотвратяване или премахване на тези петна, според клиниката на Mayo.

Недостатъчните грижи за зъбите, като неадекватно миене и нередовно почистване може да предотврати отстраняването на веществата, причиняващи петна, и да доведе до натрупване на плака на зъбите, което от своя страна да предизвика оцветяване.

Вътрешни петна

Вътрешната структура на зъба се нарича вътрешно петно, наречено дентин, което прави тези петна по-трудни за отстраняване.

Много лекарства могат да причинят вътрешни петна по зъбите. Ако децата приемат антибиотиците тетрациклин или доксициклин, докато зъбите им все още се развиват (преди 8-годишна възраст), зъбите им могат да станат кафяво-жълти. Жените, които приемат тетрациклин след четвъртия месец на бременността или по време на кърмене, могат да предизвикат детето да има оцветени бебешки зъби, според клиниката Mayo.

По време на зряла възраст използването на течност за уста, съдържаща хлорхексидин, съединение, което може да намали бактериите и да лекува гингивит (възпаление на венците), също може да предизвика оцветяване зъбите в кафяво. В допълнение, лекарството за борба с акне minocycline, производно на тетрациклин, също оцветява зъбите.

Подложени на химиотерапевтично лечение, както и радиация на главата и врата могат да доведат до вътрешни петна. Дори някои относително общи лекарства, като антихистамини, антипсихотици и медикаменти за кръвно налягане, понякога могат да предизвикат пожълтяване на зъби.

Въпреки че флуоридът може да бъде полезен за зъбите чрез укрепване на емайла и предотвратяване на гниенето, получаването на твърде много от минерала не е добро за цвета на зъбите. Флуорозата, която е резултат от прекомерни количества флуорид, може да причини бели ивици или кафяви петна по зъбите. Това е проблем най-вече в райони, където питейната вода съдържа високи нива на естествено срещащ се флуорид, като например райони, където хората получават вода от кладенци. Също така е възможно да получите твърде много флуорид от приема на добавки или редовното ползване на пасти за зъби с флуорид.

„Стоматологичното лечение също може да причини потъмняване на зъбите, особено амалгамните възстановявания (сребърни пломби)”, обяснява д-р Бруно Шарп от Sharp Dentistry в Маями, Флорида. Те могат да дадат на зъба сиво-черен оттенък, според Кливландската клиника.

Допълнителни причини

Съществуват и други причини за оцветени зъби, като генетика, възраст, болести и наранявания.

Има много причини, поради които някои хора са по-склонни да имат жълто оцветяване на зъбите си, казва д-р Едита Оутеричка, стоматологичен директор на клиника Dynamic Dental в Мансфийлд, Масачузетс. “Причина № 1 е генетиката. Дентиногенезис имперфекта и амелогенезис имперфекта са две наследствени заболявания, които причиняват неправилно развитие на зъбите и могат да доведат до оцветяване”, обяснява д-р Оутеричка.


Дентиногенезис имперфекта

Наследствеността е и причината някои хора да имат естествено по-ясен или по-дебел зъбен емайл от други. Може просто да се родите със зъби, които изглеждат по-жълти (или по-бели) в сравнение със зъбите на други хора, казва д-р Оутеричка. Част от това е свързано с дебелината на емайла, който е полупрозрачен. Ако имате тънък слой емайл, истинският цвят на вашия естествено жълтеникав дентин ще се покаже.

Възрастта може да потъмни цвета на зъбите: външният слой емайл се изтънява с течение на времето и прави зъбите да изглеждат по-жълти. Най-добрата защита срещу изтъняването на емайла е да се осигури правилното производство на слюнка, което може да измие храната и плаката от зъбите и да получи достатъчно флуорид, според клиниката Mayo. Мийте два пъти на ден с флуорирана паста за зъби, пийте вода, третирана с флуорид, и се консултирайте с лекар, ако имате сухота в устата, за да предотвратите изтъняване на зъбния емайл.

Цветът на вашите зъби също може да бъде засегнат от заболяване. Пожълтяването може да настъпи след висока температура в ранна възраст поради инфекция. Тежката неонатална жълтеница е друга възможна причина за пожълтяване на зъбите, според д-р Оутеричка.

Падането или спортните травми при малки деца могат да нарушат образуването на зъбния емайл, когато постоянните зъби на децата продължават да се развиват, и могат да доведат до сивоземен цвят. Подобни наранявания, които увреждат нервите или водят до напукване на зъбите при възрастни, също могат да доведат до оцветяване на постоянните зъби. Освен това, прекомерното скърцане със зъби, често по време на сън, могат бавно да премахнат външния слой на зъбния емайл, излагайки жълтеникавия дентин под него.

Превенция и лечение

Най-добрата превенция за жълтите зъби е да обръщате внимание на това, което ядете и пиете и не пушите. Освен това трябва да осигурите добра хигиена на зъбите и да посещавате зъболекар най-малко два пъти годишно.

Най-лесно ремонтираната причина за пожълтяване на зъбите е лошата хигиена на устната кухина: Това е така, защото когато се натрупват плака – филм от бактерии, които се образува върху зъбите – плаката кара зъбите да изглеждат жълти. Премахването на това натрупване е от решаващо значение за по-бяла усмивка и здрави зъби, съветва д-р Оутеричка.

“Най-добре е зъбите ви да се почистват редовно от професионалист”, каза Оутеричка. “Това ще помогне за премахване на оцветяването. Освен това, пиенето чрез сламка ще сведе до минимум времето, в което течности остават на повърхността на зъбите”, отбеляза тя. Можете също така да изплакнете устата си с вода след консумация на храни или напитки, които могат да се оцветят, ако не ви е възможно да ги измиете. 

Ако не сте доволни от цвета на зъбите си, консултирайте се със зъболекар. “Има многобройни лечения, които могат да бъдат извършени, което може да доведе до ярка бяла усмивка!”, съвет от д-р Оутеричка.

Превод от английски – Нина Жишева