Защо по време на Великия пост не бива да се яде червено месо

Защо по време на Великия пост не бива да се яде червено месо

11/07/2019 Off By nina

По време на Великия пост, който включва Страстната седмица, обичайно е да не се яде червено месо и да се гладува. Но знаете ли защо? Нека видим.

Забраната да се яде червено месо и постът са форма на въздържание по време на Великия пост, който продължава четиридесет дни до Великден.

Въздържанието е жест на покаяние, в който вярващите се лишават от червено месо. Въпреки това, можете да ядете пиле, риба, морски дарове или други обикновени ястия.

Думата “въздържание” идва от латинската дума “жертва” и чрез тази жертва човек принася душата и тялото си като компенсация за щетите, причинени от греха.

????????????????????????????????????

Кодексът на каноничното право гласи, че „всички вярващи, всеки по свой собствен начин, трябва да се покаят според Божия закон”.

Следователно, от 14 до 59 години, хората са призовани да практикуват въздържание в чест на Христос.

В миналото приготвянето на храна, която включва месо, било скъпо и се е считало за много удовлетворяващо. Така „формата на пост е била отказът от месо“, казва отец Донато Хименес.

В момента въздържанието означава не само „да се откажеш от месо, но и други изискани деликатеси”, като бързо хранене, сладкиши, закуски и други приятни гастрономически ястия, каза той.

Трябва да отбележим, че въздържанието не е едно и също нещо като пост. Постенето обикновената храна трябва да замени с хляб и вода.

Целта на въздържанието от храна и напитки е да въведе в човешкото съществуване не само необходимия баланс, но и човек да изостави своите „потребителски“ навици.

Потребителите са една от характеристиките на западната цивилизация. Материално ориентираният човек често злоупотребява. Напоследък цивилизоваността се измерва с количеството и качеството на нещата, които могат да бъдат осигурени.

Тази цивилизация на потреблението осигурява материални ползи не само, за да служи на човека за развитието на творческите му и полезни дейности, но и да задоволява чувствата и удоволствията.

Истинският човек трябва да се въздържа от много средства за консумация. Той просто трябва да се научи да казва „не“.

Постът е запазен с по-голяма тежест на изток; докато на Запад традициите са леко опростени, но духът на покаяние е запазен.

Превод – Нина Жишева