Защо птиците предпочитат богатите квартали?

Защо птиците предпочитат богатите квартали?

17/06/2019 Off By martha

Парите не биха могли да купят щастие, но могат да купят биоразнообразие – поне за птиците.

Според ново проучване, по-богатите градски райони в Южна Африка привличат повече местни видове птици, отколкото по-малко заможните. Това е така, защото кварталите съдържат повече зелени площи, които осигуряват местообитание за животните. Първоначално идентифициран по време на проучване от 2003 г. на растителното биоразнообразие във Финикс, Аризона, този т.нар. „Луксозен ефект“ оттогава е бил открит в множество видове, включително насекоми, прилепи и гущери.

Големи и силно озеленени дворове, както и изобилие от вода са всички фактори, които привличат дивата природа и растенията. Проблемът с минали проучвания, казва водещият автор Дан Чембърлейн, еколог в италианския университет в Торино, е, че почти всички от тях са били проведени в сравнително богати страни в Северна Америка, Европа и Австралия. Урбанизацията и загубата на биологично разнообразие обаче са по-концентрирани в части от Южна Америка, Югоизточна Азия и Африка.

Сега Чембърлейн и колегите му потвърдиха, че луксозният ефект съществува в Южна Африка и те призовават градските архитекти да гарантират, че всеки има достъп до природата. Учените предлагат половината от градските зони в света да бъдат посветени на паркове и други зелени площи, в полза на хората и дивите животни.

“Заможните имат достъп до предимствата на зелените пространства – защо бедните хора трябва да са лишени от това?”

Това, което прави Южна Африка привлекателно място за проучване, е високите нива на неравенство в доходите, както и процъфтяващите градски райони с жилища, вариращи от богати, западни жилища до бедни квартали, казва Чембърлейн. Използвайки данни от втория проект за южноафрикански атлас за птици, гражданска научна инициатива, в която доброволци идентифицирали видове птици, наблюдавани по време на посещения в конкретни области, Чембърлейн и колегите му от университетите на Кейп Таун и Витватерсанд измерват биоразнообразието на местните птици в 22 градски зони.

Количественият анализ разкри, че луксозният ефект не съществува ако пътната настилка, жилищата и други градски укрития са над 38%.

“Чудесно е, че те са изчислили броя”, казва Мишел Траутвайн, ентомолог от Калифорнийската академия на науките, която изследва луксозния ефект. В проучване от 2016 г. тя открила, че богатите домове в Северна Каролина са домакин на повече видове насекоми, отколкото жилища с по-ниски разходи.