Защо се случват равноденствия?

Защо се случват равноденствия?

03/02/2019 Off By martha

На всеки шест месеца, веднъж през март и отново през септември, равноденствие разделя земния ден почти наполовина, давайки ни около 12 часа дневна светлина и 12 нощ.

На 20 март 2019 г. природата отново ще ни донесе весенното равноденствие, времето на годината, което въвежда през летния сезон в Северното полукълбо и зимния сезон в Южното полукълбо. Тогава, на 23 септември, есенното равноденствие ще сигнализира за настъпването на зимата за Севера и началото на лятото за южната част на света.

Нашата планета обикаля около Слънцето по оста, която е наклонена 23,5 градуса, което означава, че полукълбите се търпят все повече топлина от слънцето. Два пъти в годината земната орбита и нейният аксиален наклон се комбинират, така че слънцето да седи точно над земния екватор, хвърляйки разделителната линия между светлите и тъмните части на планетата – т. Нар. Терминатор или зона на здрач – през Севера и Южни полюси.

Терминаторът не разделя перфектно планетата на тъмна и светла; Земната атмосфера огъва слънчевата светлина с 37 мили (60 километра), което се равнява на половин градус. Това означава, че едната половина на планетата все още е малко по-осветена от другата, дори на равноденствие.

Земята не е единствената планета, която изпитва равноденствия: Всяка планета в нашата Слънчева система ги има. През 2009 г. сондата Касини в орбита около Сатурн засне равноденствие на пръстеновата планета. Както на Земята, равноденствията се случват на всеки половин година на Сатурн, но това се равнява на 15 години на Земята, което прави фотосесията на Касини уникално събитие.