Защо се целуваме

11/03/2019 Off By nina

Та се взира в очите ви с премрежени мигли, вие обвивате ръце около кръста й и я придърпвате към себе си. Тя докосва лицето ви и се накланя, накланя главата си – вдясно, разбира се – и устните ви се сливат. Горещата страст, която се разлива по тялото ви, не ви оставя много време, за да се чудите: „Защо, по дяволите, правя това!?“

Разбира се, най-простият отговор е, че хората се целуват, защото се чувстват добре. Но има хора, за които това обяснение не е достатъчно. Те официално изучават анатомията и еволюционната история на целувките и се наричат ​​филематолози.

Засега тези учени по целувките не са обяснили категорично произхода човешкото целуване, но са измислили няколко теории и са набелязали как нашата биология е засегната от страстните устни.

Голям въпрос е дали целувките са научени или инстинктивни. Някои казват, че това е научено поведение, датиращо от дните на нашите ранни човешки предци. Тогава майките дъвчели храната и са я прехвърлят от устата си в устата на бебетата си. Дори след като на бебета им порастат зъбки, майките продължавали да притискат устните си по бузите на малките си, за да ги утешат.

Подкрепа на идеята, че целувките се научават, а не а не са инстинкт, е фактът, че не всички хора се целуват. Някои племена по света просто не знаят, че съществува целувка, казват антрополозите. Докато 90% от хората целуват, 10% нямат представа какво пропускат.

Други смятат, че целувките са напълно инстинктивно поведение и цитират поведение на целувки като доказателство. Докато повечето животни удрят носовете си като жест на обич, други обичат да го правят точно като хората. Бонобо, например, се извиняват звучно, когато решат да разменят малко слюнка. Те го правят, за се съвземат след сраженията, да се утешават, да развиват социални връзки, а понякога без никаква ясна причина – точно като нас.

Днес най-широко приетата теория за целувките е, че хората го правят, защото им помага да открият чрез подушване качествения партньор. Когато лицата ни са близо едно до друго, нашите феромони “говорят” – обменят биологична информация за това дали двама души ще направят силно потомство. Жените, например, подсъзнателно предпочитат аромата на мъже, чиито гени за определени протеини на имунната система са различни от техните собствени. Този вид съвпадение може да даде потомство с по-силна имунна система и по-добри шансове за оцеляване.

Все пак повечето хора са доволни от обяснението, че хората се целуват, защото се чувстват добре. Устните и езиците ни са пълни с нервни окончания, които усилват всички омайващото усещане, че са влюбени, когато натискаме устата си към някой друг. Преживяването на такива чувства обикновено не ни кара да мислим твърде много за това защо целуваме – вместо това, то ни кара да търсим и намираме начини да го правим по-често.

Превод от английски – Нина Жишева