Защо японците живеят до 100 години и остаряват незабележимо

Защо японците живеят до 100 години и остаряват незабележимо

22/07/2019 Off By nina

Всеки знае, че японците са нация от дълголетници. Учените се интересуват как може да се обясни този факт.

След като анализираха съответните статистически данни, те идентифицираха няколко основни фактора на дълголетието и японското здраве.

Ето ги – вземете пример:

1. Те не ядат десерти

Вместо торти, японците обикновено хапват плод или пият зелен чай. Сладкиши се консумират само през деня с кафе, а порциите обикновено са много по-малки от западните.

Средностатистическият японец консумира 48,8 грама захар на ден. За сравнение: във Великобритания тази цифра е 100.4 g.

2. Японците ядат водорасли.

От векове жителите на Изтока консумират водорасли под формата на храна, прах и таблетки. Водораслите – богат източник на протеини, микроелементи и витамини. Японците и китайците все още ги считат за афродизиак и средство против стареене.

В Шотландия и Ирландия пекат хляб с водорасли, а в Япония се прибавят дори към сладкиши и консерви.

3. Японците не проявяват лакомия.

Японците не преяждат и консумират средно 10% по-малко калории на ден от британците. Те предпочитат малки разнообразни ястия, а не едно голямо.

Това не само осигурява балансирана диета, но ни принуждава да прекарваме повече време на масата, което е полезно за по-добро храносмилане.

Okinawa style breakfast in Japan

4. Много соя, риба и зеленчуци.

Жителите на Окинава консумират тези храни 4-5 пъти седмично. Месото и рибата са основните източници на протеини, но рибата е за предпочитане, защото има по-малко калории и повече сърдечни мазнини, селен и витамин Е. Суровата риба също е полезна, защото омега-3 мастните киселини се разрушават по време на топлинна обработка.

В допълнение, японците ядат много соя. А соята съдържа изофлавони – фитоестрогени с антиоксидантно действие, които са особено полезни за по-възрастните жени.

5. Ходене.

Японците често използват обществен транспорт. Въпреки че в Япония има много коли, те все още се възприемат като лукс. В допълнение, японците сутрин правят упражнения, които им дават енергия, повишават концентрацията и подобряват физическата подготовка.

6. Полезните бактерии.

Основната задача на храната е да ни осигури енергия. Освен това правилно подбраните продукти ни помагат да поддържаме здравето и да се защитаваме от редица заболявания: сърдечно-съдови и цереброваскуларни, ракови, остеопороза, артрит, очни заболявания, затлъстяване и др.

В традиционната японска кухня има много ферментирали зеленчуци, които съдържат млечна киселина и допринасят за развитието на правилна стомашна микрофлора, която от своя страна стимулира имунната система.

Превод – Нина Жишева