Защо  80 процента от световната ванилия се произвежда само Мадагаскар?

Защо 80 процента от световната ванилия се произвежда само Мадагаскар?

20/05/2019 Off By nina

През 2018 г. Мадагаскар, откъдето идват 80% от ванилията в света, преживя тежки времена. Продължителна суша и чифт циклони удариха фермите с ванилия. Климатичните изпитания се отразиха зле на всичко – от веригите за доставки на огромните мултинационални компании до ароматизирането на сладкишите.

Но как един остров доминира в индустрията с ванилия? И защо един килограм „обикновена ванилия” сега е по-ценен от един килограм сребро?

В крайна сметка, Мадагаскар не е родина на ванилията. Основният източник на ванилия е орхидеята Vanilla planiflolia. Отдавна произвеждан в Мексико, ароматизаторът, добиван от дългите шушулки на растението, е бил използван в ритуали и в традиционната ацтекска напитка от смлян, подправен шоколад. Докато испанските конквистадори унищожават империята на ацтеките през 16 век, те изпращат мексиканско сребро, шоколад и ванилия обратно в Европа. Ванилията, с нейния цветен, фин вкус, бързо се превръща във фаворит, особено като допълнение към шоколада и сметаната. Но, когато европейците се опитват да отглеждат растението в своите ботанически градини и колониите си, дългите шушулки не се развиват. Основният опрашител на ванилията бил останал в Мексико: пчелата Melipona.

Без опрашване производството на ванилия се ограничава най-вече до Мексико. Но други региони също се стараят да отглеждат ценната ванилия, а растенията биват транспортирани до най-подходящите климатични райони по света. През 1841 г. един млад новатор случайно открил малко вероятно решение. Едмонд Албиус бил 12-годишен роб на контролирания от Франция остров Реюнион, в Индийския океан. С помощта на пръчка и палеца си Албиус притиснал заедно плодника и близалцето на ваниловото цвете, опрашвайки го ефективно. Това прави възможно масово производство на ванилия, особено в горещите и влажни климатични зони. Малкият Реюнион се вписва в сметката, но същото се отнася и за друг, много по-голям остров, на няколкостотин мили на запад, остров Мадагаскар.

The orchids that produce vanilla beans have no natural pollinators in Madagascar; the plant must be pollinated by hand — a labor-intensive process with little margin for erro

Причината Мадагаскар все още да стои на върха в производството на ванилия, е мрачна: според The ​​Financial Times, той е един от малкото региони с подходящ климат, който, освен това, е достатъчно беден, за да направи достъпното ръчното опрашване. Докато други страни, като Индия, се занимават с тежко производство на ванилия, огромните колебания в международните цени го правят реколта,
рискова да се отглежда в големи количества. Много фермери избират да се придържат към други култури. Тази концентрация на производство на ванилия прави индустрията и цените още по-несигурни – в момента събитията в Мадагаскар доведоха до загуба на пари от всеки ванилов сладолед.

Ванилията отдавна е една от най-скъпите подправки в света. Изкуствените ванилии са изобилствали от векове, приготвени от всичко – от бобровите анални жлези до петролните продукти. Но докато търсенето на естествени вкусове процъфтява, високите цени навсякъде вдъхновяват спекулации с ароматизатора – от фермите в Мадагаскар до компании за подправки в Мичиган. Макар че ванилията е извървяла дълъг път, няма никакъв признак, че желанието ни да се наслаждаваме на приятния й аромат скоро ще ни напусне.

Превод – Нина Жишева