За вредите от пушенето

За вредите от пушенето

03/12/2018 Off By djani

Ако сте страстен пушач, който на инат чете това, спрете.

Ако сте страстен пушач и искате да спрете цигарите и ви трябва мотивация, тази статия е за вас.

Ако сте страстен непушач като мен, в края на статията ще бъдете благодарни. Най-вече на себе си.

И така ето малко „страшни” факти.

Според Световната Здравна Организация употребата на тютюн е свързана най-малко с 25 заболявания. Консумацията на тютюн се смята за най-голямата причина за смърт в света. Тютюневата химия уврежда всички органи, без изключение. Ето и някои от най-разпространените вреди от цигарите.

Венците на пушача са раздразнени и възпалени.

Гъбична болест, причинена от употребата на тютюн – възпаление на венците, възпаление на тъканите около корена на зъба и бактериална плака може да доведе до: подуване и възпаление на венците, кървене, унищожаване и загуба на зъби, загуба на чувствителност към вкуса.

Използването на тютюн повишава риска от рак на устата.

За пушача,  рискът от заразяване със сърдечно-съдови заболявания е 2 до 4 пъти по-висок, отколкото при непушачи. Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртта в световен мащаб.

Използването на тютюн може да доведе до инфаркт и инсулт.

Тютюнопушенето причинява нарушено периферно кръвоснабдяване в крайниците. Появяват се болезнени спазми, изтръпване, умора в краката. Липсата на кръвоснабдяване увеличава риска от инфекции, причинява гангрена и необходимост от ампутация на крайниците.

Ако спрете да пушите, рискът от инфаркт ще намалее.

Химическите вещества, съдържащи се в тютюневия дим, причиняват хронични белодробни заболявания.

Веществата, съдържащи се в тютюневия дим, дразнят дихателния тракт, намаляват еластичността на белодробната тъкан и унищожават стените на белодробните алвеоли.

Появява се хронична кашлица.

 

90% от случаите на рак на белия дроб се свързват с консумацията на тютюн.  Канцерогените и катрана в тютюна причиняват рак и насърчават неговото развитие. При появата на заболяването, ракът на белите дробове е скрит. Когато се появят симптоми като кашляне на кръв, затруднено дишане, възможно е ракът да се е разпространил в други органи, особено в костите, черния дроб и мозъка.

В рамките на няколко дни след отказването от пушенето, дишането се подобрява и усещането за мирис и вкус се изостря. След няколко месеца, кашлицата на пушача също изчезва. Рискът от различни белодробни заболявания е значително намален. Тук не бива да забравяме, че работата на белите дробове се подобрява не само с изоставянето на конвенционалните цигари, но и с изоставянето на всички други тютюневи изделия за пушене, включително наргиле или пурети.

Тютюневите химикали могат да причинят рак на черния дроб, тъй като черният дроб обработва химикалите, влизащи в тялото.  Ракът може да се разпространи в черния дроб и от белите дробове.

С изоставянето на никотина, мозъчната работа се подобрява забележимо, енергичността и способността за концентриране на вниманието се увеличава. Също така се подобрява паметта, сънливостта и главоболието изчезват.

Честно да ви призная като ученичка и аз опитах да пуша.

От суета, „да видя какво е”, „да не съм назад от другите” . Всеки може да си измисли каква ли не мотивация… Вдишах, издишах и реших, че е абсолютно безсмислено да си плащам, за да се тровя. Не съм толкова богата. А и идеята да съм зависима от нещо ме влудява.

Щом вие имате излишни пари, пушете си, ама пък за собственото ви здраве, би трябвало да ви е грижа… Не’ ли?!?

 

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани