За земетресенията

За земетресенията

24/07/2019 Off By martha

Земетресенията, наричани още темблори, могат да бъдат толкова разрушителни, че е трудно да си представим, че те се случват от хилядите всеки ден по света, обикновено под формата на малки тремори. Вижте последните земетресения и научете как да бъдете в безопасност по време на тези катастрофални събития.

Къде се случват повечето земетресения?
Около 80 процента от всички земетресения на планетата се случват по ръба на Тихия океан, наречен „огнен пръстен“, поради преобладаването на вулканичната активност и там. Повечето земетресения се случват в зоните на разломи, където тектоничните плочи – гигантски скални плочи, които съставят горния слой на Земята, се сблъскват или се плъзгат една върху друга.

Тези въздействия обикновено са постепенни и незабележими по повърхността; Въпреки това, между плочите може да се натрупа огромен стрес. Когато този стрес се освобождава бързо, той изпраща масивни вибрации, наречени сеизмични вълни, често стотици километри през скалата и до повърхността. Други трусове могат да възникнат далеч от зоните на разломи, когато плочите са опънати или притиснати.

Степен на магнитуд на земетресението и тяхното въздействие
Учените определят степен на магнитуд на земетресения въз основа на силата и продължителността на техните сеизмични вълни. Земетресение с размери 3 до 4.9 се счита за малко или леко; От 5 до 6,9 е умерено до силно; 7 до 7.9 е основно; и 8 или повече е страхотно.

Средно земетресение с магнитуд 8 поразява някъде всяка година и около 10 000 души умират при земетресения годишно. Срутващите се сгради отнемат далеч по-голямата част от живота, но разрушаването често се усложнява от кални пързалки, пожари, наводнения или цунами. По-малките темблори, които обикновено се появяват в дните след голямо земетресение, могат да усложнят спасителните усилия и да причинят по-нататъшна смърт и унищожаване.

Загубата на живот може да бъде избегната чрез планиране на извънредни ситуации, образование и изграждане на сгради, които се люлеет, а не се разрушават от стреса на земетресение.