За кучетата и прахосмукачките

За кучетата и прахосмукачките

27/03/2019 Off By nina

Колко пъти сте включвали прахосмукачката и кучето ви е започвало да ръмжи или бяга от машината? Ако това ви се случва и на вас, не се притеснявайте, всъщност това поведение е невероятно общо за всички кучета. Повечето кучета презират прахосмукачките поради няколко конкретни причини.

Те мразят шума

Случвало ли се е на вашето куче да чуе звук от прахосмукачка извън времето, когато почиствате? Вероятно не. PetMD обяснява, че кучетата развиват звукова фобия, когато са изложени на шумове, с които не са запознати. Вероятно това е причината, поради която те обичат да тичат и да лаят след минаващите коли или други непознати шумове.

“Големите “същества”, които издават силни шумове, заплашват кучето – дори и когато не дишат”, казва д-р Даян Левитан, ветеринарен лекар и член на Консултативния съвет на Wag. „Внезапното начало на силен шум и силната вибрация ще изплашат повечето кучета. Инстинктът им е да избягат от него, преди да ги изяде! Той също се движи по „заплашителен начин“ и често се възползва от любимия им собственик, когото искат да защитят. Те са умни, за да се страхуват! За щастие в случая с прахосмукачката не е необходимо да защитават своя човек.

Ако шумът е проблем, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да ги излагате на шума. След известно време те ще започнат да свързват шума с нещо, което не е заплашително, така че няма да почувстват необходимостта да се страхуват от него.

Прахосмукачката обърква обонянието им

Докато прахосмукачката се движи напред-назад по пода, някои аромати могат да бъдат изтласкани във въздуха, с който кучето не е свикнало. Машината може лесно да вдигне отломки и прах, които предизвикват неприятно усещане за кучето, а това ги кара да се защитават от нея.

Те мразят засмукването

Докато причината на това поведение все още се изучава, някои експерти смятат, че засмукването на прахосмукачката е подобен на поведението на кучето към миризмите. Обикновено едно куче използва носа си, за да изучи нова територия или друго животно. Тъй като прахосмукачката също „подушва“ като куче, това е действието, което кучето разпознава. Обаче, всмукването е толкова силно в сравнение с простото кучешко подушаване, че на кучето може да му се стори  плашещо.

Но, не се притеснявайте – това дори не е най-странното нещо, което кучето ви може да направи – какво ще кажете за  куче, което скача и започва да тича насън или лае непрекъснато на прозореца.

Превод от английски – Нина Жишева