За лекарствата и срока им на годност

За лекарствата и срока им на годност

25/03/2019 Off By nina

Дали хапчетата са безопасни за вземане след изтичане на срока на годност на етикетите им?

Още от 1979 г. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) изисква фармацевтичните компании да поставят срокове за годност лекарствата.

Това не означава, че шишенцето ви с ибупрофен ще се влоши по същия начин, както, например, млякото с изтекъл срок. Датата, която виждате отпечатана върху флаконче с хапчета, е датата, до която производителят на лекарството ще гарантира безопасността на лекарството и пълната му ефективност. Колко дълго обаче лекарството действително остава безопасно и ефективно, често е въпрос на дебат.

Освен някои лекарства като инсулин, нитроглицерин и течни антибиотици, чиито активни съставки са известни като по-малко стабилни във времето, много лекарства могат да имат много по-дълъг срок на годност, отколкото предлага опаковката им.

Но не всеки знае това, така че центровете за контрол на отрови понякога получават обаждания от хора, които са загрижени, защото случайно са взели лекарства с изтекъл срок на годност, казва Лий Кантрел, директор на отдел в Калифорнийската система за контрол на отравянията в Сан Диего.

“Последният път, когато проверих, не видях нито един проверен документ за лекарства с изтекъл срок на годност, които причиняват проблеми на хората”, каза Кантрел. Ефективността на лекарствата обаче може да се влоши с времето, но има малко проучвания по този въпрос“, допълни той.

Преди няколко години Кантрел имаше рядка възможност да изследва стари лекарства – включително антихистамини, болкоуспокояващи и хапчета за отслабване, изостанали в аптеките.

“Открихме, че тези лекарства, някои от които най-малко 40 години след датата на производство, все още са запазили пълна сила”, каза Кантрел. Това проучване е публикувано в списание JAMA Internal Medicine през 2012 г. Кантрел публикува друго проучване през 2017 г., което показва, че EpiPens – скъпите автоинжектори, използвани за лечение на животозастрашаващи алергични реакции – са запазили 84% от активността си повече от четири години след срока им на годност, което предполага, че при спешен случай, изтеклият EpiPen би бил по-добър от нищо.

Според Кантрел фармацевтичните компании са единствените, които имат пари за дългосрочни проучвания за ефикасността на лекарствата, “но за тях няма никакъв финансов стимул да го направят.” Когато лекарството, от което се нуждаете, изтече, плащате за ново.

Федералното правителство обаче има финансов стимул да проучи срока на годност на лекарствата. САЩ поддържат списъци на лекарства, които могат да бъдат необходими в случай на извънредна ситуация като терористично нападение или епидемия. През 1986 г. Агенцията по храните и лекарствата (FDA) и Министерството на отбраната на САЩ започнаха Програмата за удължаване на срока на годност (SLEP), за да спестят разходите за замяна на лекарства с изтекъл срок на годност.

“Разбира се съществуват някои лекарства с изтекъл срок на годност са изложени на риск от бактериален растеж, а по-слабите антибиотици не могат да лекуват инфекции, което води до по-сериозни заболявания и антибиотична резистентност”, се казва в уебсайта на агенцията.

Но все пак, относно специфични лекарства с изтекъл срок на годност, попитайте вашия фармацевт или лекар.

Превод от английски – Нина Жишева