За любителите на сирена

За любителите на сирена

13/06/2019 Off By martha

Сирената са основна част от много култури. Начинът, по който един регион се радва на сиренето, може да добави не само към неговите ястия, но също така може да бъде отражение на начина, по който хората там подхождат към живота. От обилно баварско ястие, което се ползва най-много в бирена градина, до мек, но ароматен арабски деликатес, който често се споделя около масата, ето някои от най-добрите начини да се насладите на сиренето по време на пътуване.

Мюнхен, Германия

Бавария предлага много повече от бирите по време на Октоберфест. Докато седите в бирена градина ще откриете в менюто закуска с телешка наденица Weiswurst и популярния индийски Currywurst. Съпровождащи ги, често ще виждате kaesespaetzle, популярно ястие, сходно с макарони и сирене, с подобна на ньоки консистенция, дължаща се на произхода на скорбялата. Взимайки проби, ще бъдете възнаградени с вкусна, снабдена с въглехидрати закуска, капеща със сирене Emmentaler и покрита с лук.

Бейрут, Ливан

Разхождайки се по улиците на Бейрут, Ливан, миризмите на хумус и шаурма ще се стенат от отворените прозорци, заедно с изобилие от западни храни, налични в този мултикултурен град, наречен „Париж на Близкия изток“. На гриловете във всеки ресторант и улицата ще откриете белезникавия бял халуми, меко сирене от козе, овце и краве мляко, произхождащо от близък Кипър. Не се заблуждавайте от скромния му вид. Разнообразното сирене попива ароматите на скара и ще се стопи в устата ви. Ако решите да го опитате в ресторант, а не на улицата, можете да го намерите в сандвичи, приготвени на скара с пиле, и поставени върху кебап.

Париж, Франция

Помолете парижаните да споделят знанията си за сирене и техният ентусиазъм може да ви изненада. В старинния квартал на улица Rue Cler, магазините за сирене подреждат улицата, която е нейният съименник. Влезте в някой от тях и попитай този въпросник: Коя брие трябва да опитам? Ще излезете с едно от най-добрите сирена, които някога сте опитвали (и вероятно франзели, разбира се).

Бело Оризонте, Бразилия

Бело Оризонте, малката, скромна столица на региона Минас Жерайс в Бразилия, все пак се счита за най-доброто място в страната за сирене. Неговият централен пазар има стотици сергии само за сирене, а известните бразилци с радост ще ви разкажат за всеки сорт. Преди да бъдете претоварени, има една закуска, която трябва да опитате като въведение към бразилското сирене: pao de queijo или хляб със сирене. Направено от брашно от тапиока, сирените ролки имат дъвкателна текстура, която подчертава мекия, но запомнящ се вкус на сиренето. Дори и да не можете да стигнете до Бело Хоризонт, сиренето Минас Жерайс, или queijo Minas, може да бъде намерено в менютата в цялата страна, а можете да го намерите във всякаква форма, от скара до пържено.

Квебек Сити, Квебек

Разходете се по реката в историческия град Квебек и изберете някоя кръчма или кафене с изглед към водата. Това е идеалното място да опитате ястие, което не може да бъде по-уникално канадско: poutine. Обикновено се сервира наситен в сос и се покрива с вкусния твърд местен чедър, путинът е наистина един от най-разнообразните закуски. Първоначално от английското село Чедър, сиренето чедър вече се произвежда на много места по света, известни в Уисконсин и други части на северната част на САЩ, включително съседния на Квебек, Вермонт.