За мустаците при котките

За мустаците при котките

14/02/2019 Off By djani

Мустаците при хората, например при жените да кажем просто, че са неприятна асоциация и, ако при мъжете се менят според възраст, етнос, модни предпочитания, то е важно да отбележим, че при котките, са дори симпатични, признайте…

Аз съм от хората, изпитващи необясним афинитет към тези същества (да уточним – към котките) и имам горчиви спомени свързани с детските експерименти на брат ми. Веднъж отряза мустаците на котката за да види как ще реагира. Горкото животно тутакси загуби ориентация и координация… Въпреки, че израснаха отново, не го правете. Мустаците на котката са доста полезни за нея. Ето с какво.

Те работят един вид  като сензорен орган, и им позволяват  да правят точна  преценка за място и разстояние.
Благодарение на тях, котките са доста чувствителни. Тези косми са не само от двете страни на носа, но и от задната част на очите, челюстта и предните лапи. Има причина да ги  наричат ​​„чувствени косми”. Тези тънки косми не се състоят от мъртви клетки като човешката коса. Те са жива структура и тяхната сила също зависи от нервните клетки.

Това е една от причините, котките да са много добри в ловуването. Дори и в тъмното, те не пропускат плячката си, защото могат да измерват разстоянията с изключителна степен и точност в движението, благодарение на чувствените косми по лицето, защото ги използват като сетивни органи. Също така мустаците помагат на котката да изрази своите  настроения. Ето и какво конкретно казва науката по този въпрос:

– aĸo мycтaцитe ca издaдeни нaпpeд и нe мъpдaт, тoвa e знaĸ чe ĸoтĸaтa e cпoĸoйнa и зaдoвoлeнa;

– aĸo мycтaцитe ca изocтpeни нaпpeд зaeднo c yшитe, oзнaчaвa, чe ĸoтĸaтa e гoтoвa дa нaпaднe cвoятa плячĸa и дa я aтaĸyвa;

– aĸo мycтaцитe ca пpибpaни и coчaт нacтpaни, тo нaй-вepoятнo ĸoтĸaтa e oтпycнaтa и гoтoвa зa ĸoмпaния;

– плътнo пpибpaнитe дo лицeтo мycтaци пoĸaзвaт, чe ĸoтĸaтa вepoятнo e yплaшeнa и гoтoвa дa ce oтбpaнявa.

Вероятно само собствениците на котки разпознават тези сигнали и осъзнават, че са само покорни слуги на тези капризни, ловки, но и така симпатични в своето величие същества.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани