За полезната и красива Рапица

За полезната и красива Рапица

29/04/2019 Off By djani

Почитателите на пътуванията извън града вероятно поне веднъж са спрели погледа си на жълтите полета на рапицата. Лидерите в производството на рапица в световен мащаб са Индия, Китай, Украйна, Канада и страните от Европейския съюз. Тази маслена култура привлича фермерите с многото си качества: тя е непретенциозна, студоустойчива, расте бързо и е отлична храна за всички животни, като крави, прасета, овце.

Жълтите свободни съцветия на рапицата са изключително обичани от пчелите – от един хектар, засадени с растение, в крайна сметка, се получават около 60-90 кг мед (!!!)

Хората отглеждат това растение повече от 6 хиляди години. Смята се, че предците на културата са били зимна рапица и зеле, но е много трудно да се каже на коя територия се появяват първите кълнове.  Изследователите предполагат, че това са Средиземноморския регион, Холандия и Англия.

Рапицата се отглежда като храна за тревопасни животни, тъй като тази култура се характеризира с доста високо съдържание на сяра, протеини, което прави по-малко болните говеда, овце и свине, увеличава теглото си и произвежда повече вълна и мляко. Те се използва не само в областта на селското стопанство. Семената се използват  за производство на висококачествено масло, което може да се намери в доста голям набор от промишлени хранителни продукти. Същото масло, но не много добро пречистено, в което има остатъци от ерукова киселина (вещество, изключително вредно за човешкото тяло), се използва като смазка за реактивни двигатели, освен това, този продукт е подходящ за производството на горива за биодизел.

Висококачественото рапично масло обикновено се поставя на равна нога с други растителни масла (маслини, слънчоглед), тъй като съдържа и полиненаситени мастни киселини, без които човек не се чувства добре. Тези вещества имат положителен ефект върху сърдечно-съдовата и нервната системи, намаляват нивото на “лошия” холестерол, предпазват от кръвни съсиреци, успокояват нервите и подобряват външния вид на кожата, косата и ноктите.

Обаче, ако поне малко ерукова киселина остане в рапичното масло (което често се случва в слабо пречистеното масло), ефектът на продукта ще бъде точно обратен. Гореспоменатата отрова влияе отрицателно на черния дроб, бъбреците и сърцето, като значително увеличава риска от сърдечен удар. Ако сте решили да се доверите на рапицата, отваряйте си очите.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани