За смисълът от четенето

За смисълът от четенето

11/01/2019 Off By djani

Хипотетично, по света има хора, които не се вълнуват от умственият си багаж. По нашите ширини се смята за добро качество. Все още. Нито е държавна политика, нито е приоритет, но за щастие все още има хора, които само те посрещат по външният вид. След това има значение, с какво ги засипваш след като си отвориш устата. Най-добрият, пряк и достъпен начин да се обогатявате и развивате духовно е четенето на книги. И само не ми казвайте, че са скъпи. Съвсем достъпни са. Е, сега, ако сте вманиачени да си купувате книга всеки ден, вероятно парите няма да ви стигат, но за щастие има и алтернативи. Да кажем аз не обичам да разнасям с мен хартиена книга. Причината е доста прозаична. Тежи ми. Движа се с малко дете, нося тежка раница на гърба, в която има какво ли не, така че една хартиена книга ще ми дойде в повече, но какво удоволствие е в кратките мигове, когато мога да си позволя, да чета от телефона. Удобно е, леко е, винаги е под ръка. Препоръчвам го. Четенето не е клише, не е мода, не е снобария. То е необходимо, нормално е да четем. И е нужно. Има хора, които предпочитат да си купуват книги от електронни книжарници. Има групи, в които хората си разменят електронни книги. Начини има. Ако човек иска да чете. В тази статия ще обърнем внимание на няколко наистина сериозни довода, за да чете човек.


Като начало – обогатява езиковата, граматическата култура, и като цяло речниковият фонд на човек. Ако навремето сте си прочели книгите от списъка със задължителната литература, сега ги прочетете пак. Хващам се на бас, че сега ще погледнете с други очи на същата книга от едно време, която ви беше отегчила зверски. Ако не сте чели онзи списък, направете го сега!!! Какво чакате?!?

Развива въображението. Признайте си, че с каквото и да се занимава човек му е необходимо въображение. Крайният резултат от работата ви ще е доста по-задоволителен, а продуктите креативни, ако вложите въображение. Винаги си личи.

Книгите ще ви дадат едно само ваше пространство, което може да избирате дали да го споделяте с други хора или не. Може просто да избягате от реалният свят само с една книга. Не е ли върховно?

Книгите ще ви превърнат в много по-добри събеседници в компания. Дори да не го цели или осъзнава, чрез четенето, човек трупа нови знания и впечатления, а и книгите ще предоставят нови теми за разговор. Хей, нали не искате да бъдете отегченият скучен чичко в ъгъла или празноглавата кифла, която няма какво да си говори с околните…?!?

С книга – времето никога не е загубено…

Чрез книгите влизате в графата на „посветените” . Аз лично нямам време да следя най-новите и модерни автори, нито имам възможност да си купувам постоянно, но винаги съм безмерно щастлива, ако си открадна време за четене.

Реално, четенето е почивка за мозъка, защото един вид ви „изключва” от ежедневните ви задачи… релаксирайте на воля и пътувайте с книгите.

И не на последно място – пробвайте да четете книжки,  защото те ви дават свободата, вие да визуализирате историите си. Не интерпретацията на някой режисьор, а вашата лична собствена визия. Опитайте. Не боли.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани