За Япония, като за Япония

За Япония, като за Япония

09/09/2019 Off By nina

Удивителна страна!

С какво е известна Япония? Сигурност, любезност, консерватизъм … И също – суши, сумо и зелен чай. Не забравяме ли нещо?

Има много митове и легенди за Япония, но най-удивителното е, че най-странните често се оказват истина!

Например:

1. Влаковете никога не закъсняват.

Влаковете, метрото и автобусите в Япония се движат по ясен график, в който времето е посочено до секундата. Те никога не закъсняват. Ако възникне някакво извънредно събитие (например прекъсване на ток или закъснение поради авария), железопътната линия изпраща на всички пътници писмо за извинение, което може да бъде представено на работното място.

2. Японците обичат опашките.

Японците не могат да не се подредят: на автобусната спирка, до някои забележителности или в популярен ресторант. Колкото по-дълга е опашката пред магазина или кафенето, толкова повече хора се нареждат на нея: това е един вид знак за качество. Много заведения извършват промоции (като например продажба на ограничено количество стоки), за да създадат опашка.

3. Отделно събиране на боклука – цяла наука.

Разделното събиране на боклук в Япония е толкова сложна система, че във всеки град се дават специални инструкции. Всички отпадъци се разделят на горими и негорими; различните видове контейнери се изхвърлят отделно; книги, списания и картон се извозват в определени дни; и т.н., и т.н.

4. Хората спят във влаковете.

Японците работят много и постоянно им липсва сън. Следователно спането във влака по пътя за работа или вкъщи е често срещано нещо. Дори в метрото седалките са оборудвани с възглавници, а през зимата се отопляват.

5. Японците наистина ядат суши!

Суши е наистина често срещана храна в Япония, но не в никакъв случай ресторант. Това е улична храна – като  хот-дога. Затова всякакви сложни многоцветни суши с куп съставки са чиста нашенска фантастика; традиционното японско суши е много просто и със сигурност не включва авокадо!

6. Хората често носят маски на обществени места.

Всеки японец има хирургическа маска – те се продават на всяка стъпка. Те се носят навсякъде: през зимата – за да не се заразят, през лятото и пролетта – за да се предпазят от прах и прашец. Напоследък това стана просто модерно сред младите хора.

7. В Япония има автомати за продажба.

От центъра на Токио до най-отдалеченото рибарско селище, сред полета и гори – в Япония няма място, където няма автомат за напитки. Общо в страната има над 5 милиона автомати, които денонощно продават напитки, храна, канцеларски материали, козметика, цигари, алкохол, книги и дори бельо. Те приемат плащане чрез смартфон и кредитна карта, но за да закупите алкохол и цигари, ще трябва да приложите карта, потвърждаваща възрастта.

8. Загубените неща винаги се връщат.

Може би сте чували истории в Япония, че някой губи портфейл, телефон, бижута и други ценности и те бързо му се връщат. Портфейлите винаги се връщат с пари, а парите, намерени на улицата, обикновено се предават на полицията. А неща като ключове, дрехи или чадъри обикновено не е прието да се пипа, та, ако сте ги забравили, просто се върнете и си ги вземете!

9. Японците са склонни към работохолизъм.

Културата на трудолюбие в Япония е толкова развита, че дори има японска дума за смърт от преработка: karoshi. Работният стрес в тази страна надхвърля всички възможни граници: хората идват да работят предварително и работят извънредно. През почивните дни и празниците се счита за правилно да се работи от вкъщи.

10. Японските ученици сами почистват и сервират обяда в трапезарията.

В японските училища децата се учат не само на математика и физика, но и на почистване, миене, готвене и т.н. Графикът на дежурството е проектиран така, че никой да не остава бездействащ.

11. Много банкомати работят само през деня.

За разлика от други страни, много японски банкомати се изключват едновременно със закриването на банката. А през празниците банките изобщо не работят, така че тогава няма достъп до банкова сметка! А банкоматите може да не приемат друга банкова карта … Като цяло в Япония е по-добре винаги да имате пари в брой.

12. На улиците няма кошове за боклук.

Както вече споменахме, в Япония събирането на боклука е отделно, но намирането на коша не е толкова просто. Освен специалните контейнери за пластмасови бутилки, кошове има само в супермаркетите и жп гарите. Обичайно е да носите боклук със себе си и да ги сортирате у дома.

Превод – Нина Жишева