Зебрите – неочакваната полза от райетата

Зебрите – неочакваната полза от райетата

25/01/2019 Off By nina

За едно безобидно тревопасно, като зебрата, което се опитва да се скрие в африканската савана, пълна с гладни хищници, яркият костюм на райета може да не изглежда като най-добрият вариант. Този ослепителен избор на оцветяване обаче може да има полезен и неочакван страничен ефект.

Колкото и да е странно, изглежда, че черните и белите ивици защитават хората и другите животни от ухапвания от конски мухи и други кръвосмучещи досади. Както е показано в едно неотдавнашно проучване в списание Royal Society Open Science, боядисването на тялото в тъмни и свели ивици може да намали броя на ухапванията, които човек получава, до 10 пъти.

Предишни проучвания също показват, че зебрите са склонни да получават по-малко ухапвания от буболечки в сравнение с други същества, но това е първото проучване, което прилага тази идея и за хората и широкото използване на ивиците.

Учените били вдъхновени да изследват идеята научно, след като отбелязаха, че няколко различни племенни групи в Африка, Австралия, Папуа Нова Гвинея и Северна Америка рисуват телата си по време на церемонии и ритуали. Културната значимост на боята и моделите се различава от културата до културата, но фактът, че играе много практична роля за отблъскване на насекомите, не може да бъде пренебрегвана, твърдят изследователите.

Конските мухи могат да бъдат много повече от ужилване и сърбеж, защото женската може да пренася болести, предавани по кръвен път, между животни. В такъв случай, предотвратяването на тези неприятности може да бъде въпрос на живот и смърт.

“Ние обаче сме убедени, че тези хора добре познават характеристиките на бодиарта, който отблъсква конските мухи”, заяви водещият автор Габор Хорват от катедрата по биологична физика в Университета Eotvos Lorand в Унгария.

“По същество използването на бели райета може да се разглежда като пример за еволюция на поведението/екология и адаптация към околната среда.”

Учените изследвали този ефект, като използвали три различни манекена: един с тъмна кожа, втори със светла кожа и трети с тъмна кожа, боядисана с бели ивици. След като оставили манекените на една поляна близо до Соколя в Унгария през лятото, те преброили ухапванията, които манекените получили.

„В нашия полеви експеримент моделът, който е най-малко привлекателен за конските мухи, беше тъмният модел с белите райета“, пишат изследователите в заключението си.

Дори направиха още една стъпка, за да разберат защо конските мухи са толкова отблъснати от шарените модели. Използвайки набор от високотехнологични приспособления, те показаха, че ивичестото тяло отразява значително по-малко поляризираната светлина, която е известна с това, че привлича търсещите водата насекоми.

Превод от английски – Нина Жишева