Зелен таралеж, наречен кактус

Зелен таралеж, наречен кактус

25/01/2019 Off By djani

Той е непретенциозен, скромен, обича светлината и може да спаси живота ви. Дано да не ви се налага, но е факт. Кактусът може да го направи. Днес главен герой в тази история е кактусът.

За родина на кактуса се приемат Северна и Южна Америка.

Кактусът става известен, когато Христофор Колумб прави най-голямото си откритие. И днес зеленият “таралеж”, произхождащ от Южна Америка, вече е известен на целия свят.

Индианците го използвали за различни цели: с лечебна цел, ядяли го, дори го използвали за магически ритуали.

Днес кактуси могат да бъдат намерени в Патагония. Те растат на Галапагоските острови. Мексико е известен с многото си видове кактуси.

В Андите има невероятно странни форми на кактуси. Кактусите  в средиземноморските страни са се вкоренили доста добре.

Някои видове от тези светлолюбиви растения, са се разпространили в цяла Европа. Отглеждат се успешно в южната част на Русия. 

Кактуси украсяват апартаменти, оранжерии и градини по цял свят.

Някои видове от тези растения са характерна черта на района, където обикновено се считат за прости плевели, от които е трудно да се отървете. Така например, кактусите от вида „бодливи круши” са  избрали територията на Австралия. За да се отърват от тях, е трябвало да донесат къртицата от Аржентина.

В продължение на голям период от време, на планетата настъпват геоложки промени, в резултат на което климатът на местообитанията на кактусите става по-сух. В следствие, растения, които не могат да се адаптират към намаляване на влажността, изчезват от лицето на Земята, но кактусът оцелява! Видовете, които растат в скали, имат корени, които могат да проникнат в скалите. Много игли и косми спомагат за създаването на т.нар. “Мъртва зона”, при която въздухът е почти неподвижен. Това води до факта, че изпарението е намалено, и животните не могат да стигнат до растението, за да се угощават с неговото месесто и нежно “тяло”.

Една от най-интересните особености на кактуса е способността му да абсорбира електромагнитното излъчване. Този мит се появява през 80-те години, след което бодливите растения стават чести обитатели на компютърни маси. Малко по-късно тази хипотеза беше опровергана, тъй като само едно растение не е достатъчно за защита от електромагнитно излъчване.

Ето и малко любопитни факти за кактусите събрани на едно място:

Някои видове кактуси се хранят с малки насекоми. Червените им цветове излъчват миризма, подобна на развалено месо, която привлича мушиците и ги обрича на смърт.

Saguaro е най-големият вид кактус в света. Достига до височина 20 м. и 1 м. широчина.

Бодлите на някои видове кактуса са отровни.

Ацтеките използвали кактус с името  Lophophora Williamsii като анестезия.

Водата в тялото на кактуса е различна от питейната, но е подходяща за пиене.

Кактуси наречени Pitaya, Индийска смокиня дават плодове. Бодлите на кактуса го предпазват от обезводняване и го защитават от нападение на животни.

Някои шамани вярвали, че благодарение на халюцинациите, които получават от някои видове кактус се свързват директно с Бог.

В зависимост от вида си, те живеят от 15 до 300 години.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани