Зеле за здраве

Зеле за здраве

10/09/2019 Off By nina

Изключително здравословен зеленчук.

Това изобщо не е магия. Този подобен на мозъка зеленчук е полезен за мозъка и почти всички други органи в тялото ви. Редовната му употреба ще укрепи вашето здраве и ще допринесе за изцелението на редица заболявания, пише Daily Health Post.

Зелето (без значение от разновидността) съдържа много хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае: витамини С, Е и К; сяра, бета-каротин, калий, магнезий и калций.

Зелето съдържа витамин С повече от портокала. Този водоразтворим витамин не се съхранява в тялото ви, така че трябва да го попълвате редовно, за да поддържате равновесие.

Витамин С е ефективен антиоксидант, който е от решаващо значение за лечението и контрола на болестите. Като действа върху имунната и нервната система, витамин С в зелето може да намали развитието на дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и рака.

1. Зелето се бори с възпаленията.

Един от компонентите на зелето е глутамин, най-разпространената аминокиселина, която се натрупва в мускулите и белите дробове. Глутаминът действа противовъзпалително. Яденето на богати на глутамин храни може да намали ефекта от алергии, болки в ставите, мускулни болки, треска и кожни заболявания.

2. Понижава кръвното налягане.

Калият в зелето поддържа кръвоносните съдове отворени и проходими, поддържайки здравословно ниво на кръвното налягане.

3. Насърчава здравето на костите.

Минералите, съдържащи се в зелето, са от съществено значение за здравината на костите и за предотвратяване на остеопороза и подобни дегенеративни състояния на костите.

4. Запазва мозъчната функция.

Витамин К предпазва от увреждане на нервите и насърчава здравето на мозъка. Той е необходим за коагулацията на кръвта и създаването на определени протеини в организма. Защитавайки нервите, K предотвратява ефектите от дегенерация, като деменция.

Антоцианините са това, което прави червеното зеле червено (а червеното грозде, което се използва за направата на червено вино, е друг източник на антоцианини). Той е богат антиоксидант, който намалява риска от рак и поддържа мозъка и цялата нервна система.

5. Превенция на рака.

Поради наличието на различни антиоксиданти, зелето и другите членове на семейството на зеленчуците Brassica ще ви отърве от свободните радикали, които могат да причинят вътрешни щети, ако не бъдат контролирани. Открито е, че допълнителни естествени химични съединения, открити в зелето, притежават противоракови агенти: лупеол, синигрин и суторафан.

Проучване, проведено в университета Vanderbilt, показва, че консумацията на кръстоцветни зеленчуци допринася за оцеляването при рак на гърдата.

6. Здравословно е за очите.

Зелето е богато на бета-каротин, за който се знае, че укрепва здравето на очите и предотвратява очната катаракта.

7. Отслабване, детоксикация, храносмилане и контрол на инфекцията.

Благодарение на високото си съдържание на фибри, зелето ви изпълва с основни витамини и минерали. Благодарение на него токсините в кръвта и органите ви се събират и отстраняват, особено тези, които допринасят за ревматизъм, артрит и кожни заболявания.

В една чаша варено зеле има само 33 калории, така че можете да ядете много и да извлечете всичките му ползи, без да чувствате глад. Фибрите също намаляват честотата на запека, което може да доведе до проблеми със здравето на стомашно-чревния тракт и натрупване на токсини, които допринасят за преждевременно стареене, кожни заболявания, язви и главоболие.

Киселото зеле отделя млечна киселина, която действа като пробиотик в храносмилателната система; Освен това има антибиотични свойства. Сярата в зелето се бори с инфекцията и ускорява зарастването на раните.

Както при повечето зеленчуци, процесът на готвене отнема част от хранителната стойност, така че по-добре яжте сурово зеле. Ако обаче имате проблеми с щитовидната жлеза, трябва да избягвате кръстоцветните зеленчуци (включително зелето), тъй като те могат да пречат на работата на този орган.

Превод – Нина Жишева