Земните тревни площи изчезват.

Земните тревни площи изчезват.

06/03/2019 Off By martha

Тревните площи изглеждат като достатъчно прости местообитания. Тревните животни имат обширни, равни площи земя, върху която да се скитат, хранят, спят и процъфтяват. Не е нужно да се ориентират в екстремните надморски височини и температурите на замръзване на скалистите планини или да се справят с океански опасности като пластмасови отломки и затоплящи се води.

Но именно тези черти правят тревите привлекателни и ги излагат на риск. Плоски и често много плодородни, те са склонни да бъдат иззети за селско стопанство, ранчо и развитие. Те също са изложени, което им прави по-лесни пейзажи за бракониерите да намерят животни. Цялото това посегателство на хората в тревни площи възпрепятства тези богати местообитания, които животните, от гепарди до карибу до прерийни пилета, наричат ​​вкъщи.

Умерените пасища – тези, които през зимата стават по-студени – са особено силно засегнати. Намира се на всеки континент, освен Антарктида, умерените тревни площи представляват осем процента от земята на планетата. Те са признати за една от най-застрашените екосистеми на Земята, според специализираната група на Тревните зони на Международния съюз за опазване на природата (IUCN), световната власт за състоянието на опазване на дивите животни и дивите места.

Известен като прерии или равнини в Северна Америка, жилетки в Южна Африка и пампаси в Южна Америка, умерените тревни площи имат почва, богата на витамини. Толкова е привлекателен като земеделските земи, че 40 процента тревни площи вече са разработени за селско стопанство. Други почти 14 процента са използвани за изграждане на градска или индустриална инфраструктура. Само половината от умерените пасища на Земята остават непокътнати в естественото си състояние, сочат данните на IUCN.

А земите до голяма степен са незащитени. Според IUCN по-малко от пет процента от умерените тревни територии са определени природни резервати или национални паркове, което не е почти достатъчно, за да гарантира оцеляването на видовете, които виреят върху тях.

Например черните крака порове и прерийните кучета, които съставляват по-голямата част от диетата си, бяха силно засегнати от развитието на земята. През 18-ти и 19-ти век, когато обширни пластове от северноамериканските прерии са превърнати в земеделски земи, популациите от прерийни кучета се сринаха. Те бяха убити масово, защото техните бразди затрудняваха отглеждането на култури. В резултат на това черноногите порове почти изчезнаха. Докато черноногите порове успешно се въвеждат в дивата природа на няколко етапа между 1994 и 2009 г., техните популации все още се борят да растат. Прерийните кучета, широко разпространени като селскостопански вредители, продължават да бъдат обект на противоречиви кампании за ликвидиране.