Земята е малко Слънце, само по-малко летлива от него

Земята е малко Слънце, само по-малко летлива от него

15/04/2019 Off By nina

Материали, които са оформили младата Земя, вероятно са произлезли от същата протозоларна мъглявина, която са родили слънцето.

Нашето слънце е безжизнена, огнена топка газ, захранвана от ядрен ад. Междувременно Земята е скалиста планета, покрита с вода и изпълнена с живот. Въпреки това, елементният състав на тези две небесни тела е изненадващо подобен.

Нов научен анализ разкрива, че елементите в Слънцето и Земята са почти същите, въпреки че Земята има по-малко от по-летливите елементи на Слънцето, които се изпаряват при високи температури.

Това подсказва, че Земята, образувана от материал в слънчевата мъглявина – облакът от прах и газ, който оформил слънцето – но летливи елементи като хелий, водород, кислород и азот, са били отстранени по време на формирането на нашата планета. Инструментите, използвани в цитираното изследване, също могат да помогнат да бъде разкрит състава на екзопланети, обикалящи около далечни звезди, съобщават авторите на изследването.

Въпреки че най-разпространените елементи на слънцето са водород и хелий, изследователите са открили, че общо 60 елемента са изобилствали както в метеоритите, така и във фотосферата; тези елементи вероятно също са били изобилни в протозоларната мъглявина преди раждането на слънцето, според изследването.

Учените сравнили резултатите си с елементарния състав на ядрото на Земята и примитивната мантия, която може да бъде събрана чрез комбинация от математически модели, сеизмични данни и образци от скали. Те открили, че докато Земята споделя повечето от същите елементи като хондритите и слънцето, Земята е загубила летливите елементи с течение на времето – и че това е “присъщ процес”, когато вътрешната Слънчева система се оформя, пишат изследователите.

“Сравнението дава богата информация за начина, по който се е формирала Земята”, съобщи авторът на изследването Тревор Айлънд, професор по геохимия и космохимията, заедно с изследователската школа по науки за Земята в Австралийския национален университет (ANU) в Канбера.

Подобни оценки могат да се правят за планетите, които обикалят около звезди, различни от нашето слънце.

“Скалните екзопланети са почти сигурно опустошени части от звездните мъглявини, от които се образуват те и техните звезди”, пишат учените в изследването.

Определянето на елементарния състав на далечните екзопланети ще изиграе важна роля в определянето дали те могат да поддържат човешкия живот, заяви водещият автор Хаянг Уанг, докторант в изследователската школа по астрономия и астрофизика на ANU.

“Съставът на една скалиста планета е една от най-важните липсващи части в усилията ни да разберем дали дадена планета е обитаема или не”, обясни Уанг.

Превод от английски – Нина Жишева