Зимна приказка в Харбин

Зимна приказка в Харбин

08/01/2019 Off By djani

Всяка година в Харбин, столицата на провинция Хейлунцзян, Китай, се провежда един от най-големите фестивали на ледена и снежна скулптура. Всяка зима, започвайки от януари, в порядъка на 10 до 15 милиона туристи идват да видят зимната приказка.

Всяка година изложението се разширява и развива, като в момента изложбената площ  обхваща 500 000 кв. м.а потреблението на лед и сняг надхвърля 200 000 куб. м.

Около 10 000 участници в международния фестивал създават зашеметяващи обекти от сняг и лед близо до течащата река Сунгари. Творбите на скулптурите, като правило се обединяват в тематични групи. Лъвове, тигри,  дракони, църкви, градини и водопади изглеждат невероятно.

Десетки различни художествени предмети са разположени в четири основни паркови зони:  “Свят на сняг и лед”,  “Парк Шаолин”,  “Слънчев остров” и “Централна улица”. Всяка от скулптурите е оборудвана отвътре със сложна светодиодна система. След залез слънце, замъците и снежните фигури започват да блестят с многоцветни светлини.

Фестивалът за сняг и лед в Харбин попада по време на трите най-важни китайски празници – Новата година, Пролетния фестивал (китайска Нова година) и Фестивала на феновете. Това позволява на чуждестранните гости на фестивала да се запознаят с най-ярките традиции на Китай.

Огромните скулптури от лед и сняг със сигурност са впечатляващи, но все пак отличителната черта на фестивала в Харбин е невероятното нощно осветление на ледените гиганти. Ефектът на магията се постига чрез въображението на създателите, както и чрез компютърно управлявани LED лампи от всички цветове на дъгата.

Китайски и руски кулинарни специалисти приготвят традиционни ястия от тяхната кухня, на които можете да се насладите по време на фестивала. Тези деликатеси се продават в ресторанти и барове, също изградени от лед.

Фестивалът Харбин винаги започва на 5 януари и продължава около месец в зависимост от времето.

Що се отнася до леда, той се доставя изключително от Сунгари, планинско езеро. Декемврийският лед е особено ценен от скулпторите, защото е не само прозрачен, но и много дебел, което позволява рязане на всякакви параметри, за които се използват различни инструменти.

Всъщност фестивалът се провежда от 1963 г., но често се прекъсва, например по време на Културната революция в Китай. От 1985 г. фестивалът се възобновява и започва да се провежда ежегодно.

Гостите на фестивала могат да карат ски, да карат кънки, да организират пързаляне с шейни или да плуват в ледената дупка.

An employee wearing a panda costume slides down from an ice sculpture during the Harbin International Ice and Snow World festival in Harbin, Heilongjiang province, January 11, 2013. REUTERS/Sheng Li (CHINA – Tags: SOCIETY TRAVEL TPX IMAGES OF THE DAY)

Между другото, Харбин е основан от руснаците през 1898 г. като железопътна гара на Трансманжурската магистрала, така че руските туристи със сигурност ще видят много познати в архитектурата на града.

Фестивалът Харбин е един от четирите най-големи фестивала за лед и сняг в света, заедно с японския снежен фестивал в Сапоро, канадския зимен карнавал в Квебек и норвежкия ски фестивал.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани