Зловещо – хищни растения

Зловещо – хищни растения

04/01/2019 Off By djani

Колкото и да ми звучи като филм на ужасите, съществуват растения, които поглъщат насекоми. Те се считат за месоядни. Важно е да се отбележи, че всички те са на места, където почвата е бедна на хранителни вещества.

Тези невероятни растения са месоядни, тъй като ловят насекоми и членестоноги, отделят храносмилателен сок, разтварят плячката и в процеса получават някои или повечето от хранителните вещества.

Те използват различни видове капани, за да примамват плячката си.

Сарацения или северноамериканското насекомоядно растение е род на месоядни растения, които се срещат в източния бряг на Северна Америка, в Тексас, в Големите езера, в югоизточна Канада, но повечето са само в югоизточни държави. Това растение използва листа за улавяне на жертвата като капан. Насекомите са привлечени от цвят, мирис и секреция, подобни на нектара на водната лилия. Хлъзгави повърхностни и наркотични вещества, граничещи с нектар, допринасят за факта, че насекомите попадат вътре, където умират .

Nepentes, тропическо насекомоядно растение, е друг вид месоядно растение. Има около 130 вида от тези растения, които са широко разпространени в Китай, Малайзия, Индонезия, Филипините, Мадагаскар, Сейшелските острови, Австралия, Индия, Борнео и Суматра.

Методът му се състои в следното – съдържа течност, екскретирана от растението, която може да има водна или лепкава структура и в която насекомите се удавят. Долната част, съдържа жлези, които абсорбират и разпределят хранителни вещества. По-големи видове, като Nepenthes Rafflesiana и Nepenthes Rajah, могат да  глътнат плъх (!!!)

Растението Genlisea се състои от 21 вида, обикновено расте във влажна земна почва и е често срещана в Африка, Централна и Южна Америка.

Genlisea е малка билка с жълти цветя, които използва като капан тип раци. Жертвата може лесно да попадне в такива капани, но е невъзможно да се измъкне от тях заради малките косми, които растат до входа или, както в този случай, по спирала.

Darlingtonia Californian е единственият член на рода Darlingtonia, който расте в Северна Калифорния и Орегон. Расте в блата и извори със студена течаща вода и се счита за рядко растение.

За разлика от много месоядни растения, това растение не използва капанu. Веднага след като насекомото е вътре, те са объркани от светлините, които преминават през растението. Те се приземяват през хиляди дебели, тънки косми, които растат вътре. Насекомите могат да проследят космите дълбоко в храносмилателните органи, но не могат да се върнат назад.

Pemphigus е род есоядни растения, които използват балон за капан.

Те улавят малки плячки като водни бълхи и попови лъжички.

Росянка се среща на всички континенти, с изключение на Антарктика. Характерни са с движещи се жлезисти пипала, покрити със сладки лепкави секрети. Когато насекомото се приземи върху лепкавите пипала, растението започва да премества останалите пипала в посока на жертвата, за да я улови.

Мухоловката на Венера е може би най-известното месоядно растение, което се храни главно с насекоми и паякообразни.

Листните дялове правят рязко движение, затръшват се, когато се стимулират сетивните му косъмчета. Растението е толкова развито, че може да различи живия стимул от неживия. Листата му се затварят за 0,1 секунди. Те са оградени с остри реснички, които държат плячката. Веднага след като жертвата бъде уловена, вътрешната повърхност на листата постепенно се стимулира, а ръбовете на листата се увеличават и сливат, затваряйки капана и създават един вид – „затворен стомах”, където се извършва храносмилането на плячката.

Тази информация леко промени отношението ми към растенията…Спешно трябва да измисля комедиен диалог между растения, за да излекувам тази си травма… Например месоядните подиграват ли се на обикновените растения… ?!? Тези, нормалните „веган” растения ли се водят… ?!? Обърках се тотално, не знамммм…

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани