Злополучието наречено “Сенна хрема”

Злополучието наречено “Сенна хрема”

04/04/2019 Off By djani

Всяка пролет, лято и есен дърветата, плевелите и тревите освобождават малки въздушни поленови зърна. Някои от полена попадат в носа и гърлото. Това може да предизвика тип алергия, наречена сенна хрема.

Симптомите на алергичен ринит може първоначално да се усетят като настинка. Но в случаят на сенна хрема, симптомите обикновено се появяват, когато човек срещне алерген, като прашец или плесен.

Симптомите включват: сърбеж в очите, сърбящ нос, сърбеж в гърлото, сърбящи уши, кихане, раздразнителност, запушване на носа и дрезгав глас. Хората също могат да изпитат кашлица, синусово налягане или главоболие, намалено обоняние, хъркане, сънна апнея, умора и астма.

Много от тези симптоми са имунна свръхреакция от страна на организма, опитвайки се да предпази жизнената и чувствителна дихателна система от външни нашественици.

Хората могат да развият сенна хрема на всяка възраст, но повечето хора са диагностицирани с разстройство в детска или ранна зряла възраст. Симптомите обикновено стават по-тежки с напредването на възрастта.

При сенната хрема няма температура. Проявите ѝ започват с учестено кихане след пребиваване на открито в сухи, ветровити дни. По-късно започва отделяне на секрети от носа, може да се усеща сърбеж и зачервяване на очите.

Друга ситуация е запушен нос с изсъхване и парене на гърлото. При нелекувани казуси със сенна хрема могат да се получат оточни състояния на бронхите с пристъпи на задух, умора, раздразнителност, неспособност за концентрация поради продължителния дискомфорт и затруднено дишане. Има висок риск от усложнения до бронхиална астма.

Лечението на сенна хрема има различни варианти, но всички те търпят и паралелно спазване на здравословна диета. От менюто се изключват консервирани и осолени храни, рафинирана захар, животински мазнини и задължително се включват сезонни пресни плодове и зеленчуци, хранителни добавки с цинк и селен, и много вода.

Първото, което трябва да се направи при хрема, е да се “прогони” настинката чрез затопляне на тялото – разтривки, топла баня на краката, пиене на чай, инхалации. Подходящите билки за чай и инхалации са лайка, ехинацея и босилек .

Инхалациите са стар метод за лечението на хрема и кашлица. Могат да се правят с различни билки, но класика си остават инхалациите със сода и лайка. Трябват ви 2-3 чаени лъжички лайка, половин чаена лъжичка сода и литър вода.

Както се вижда, сенната хрема е неприятно, но все пак състояние, което има облекчение и превенция за него. Както всяко друго нещо засягащо здравето ни, важно е да сме информирани навреме.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани