Змийско вино – течната Виагра на Изтока

Змийско вино – течната Виагра на Изтока

03/01/2019 Off By nina

Разходете се достатъчно дълго през нощния пазар в Хой Ан, Виетнам и в крайна сметка ще забележите белооки кобри в стъклени бутилки, навити в жълта течност. Тези бутилки съдържат змийско вино, силна алкохолна напитка, която може да се намери не само в Южен Китай, но и в цяла Югоизточна Азия. Въпреки, че питието често се продава като туристическа атракция, то всъщност има дългогодишна традиция като лекарствена напитка, простираща се назад към династията Джоу в Западен Китай.

В традиционната китайска медицина се казва, че дестилирането на змийска отрова във виното лекува всичко – от ревматизъм до загуба на коса. Въпреки че отровните змии се считат за особено мощни, всяка отрова се денатурира от етанола във виното. Напитката също е широко рекламирана като афродизиак, който повишава мъжествеността.

Обикновено винопроизводителите използват по една голяма змия на бутилка. Понякога добавят различи корени, плодове и билки, за да подобрят вкуса или лечебните свойства; друг път добавят по-малки змии, скорпиони или гекони. След напълването на бутилката с оризово вино (уискито е популярна алтернатива в Тайланд и Лаос), те оставят бутилката да отлежава с месеци.

Полученият еликсир е предназначен да се пие бавно и подправен с аромати. Вкусът на змийското вино е описан като земен и напомнящ за „оризово вино с протеинов финал“.

За създаването на добра, безопасна партида змийско вино прецизността и експертността са от голямо значение. Ако змията не е добре почистена и изкормена, тя може да съдържа паразити, които могат да се окажат фатални. Понякога винарят може да удави жива змия в алкохола. За тези, които намират това за жестоко, има известно успокоение – често змията си отмъщава. Ако животното не се удави правилно, то може да остане живо и латентно във виното в продължение на месеци, готово да изскочи и да атакува нищо неподозиращия човек. Това е рядкост, но все пак се е случвало на жена в китайската провинция Хълунцзян през 2013 година.

Най-безопасното и най-добро вино от змия може да се намери в ресторанти, които са специализирани в приготвянето на ястия от змии. В такива заведения се приготвят напитки от поколения експерти. Змийските ресторанти са концентрирани предимно във Виетнам и Хонконг. Избягвайте домашно приготвени напитки или онлайн продавачи.

Автор – Нина Жишева