Зоопарк наопаки

Зоопарк наопаки

28/02/2019 Off By martha

Продължават да се провеждат широки дебати относно животните отглеждани в плен в зоопарковете. Много са съгласни, че отглеждането на диви животни в малки клетки за забавата на хората е неетично и ненормално. Не можем да се разпореждане с животните по този начин и да очакваме, че всичко в природата трябва да служи на нашите прищевки. Ние всъщност лишаваме други живи същества от тяхното естествено местообитание и свобода и ги затваряме в клетки само за забавление.

Повечето животни, които можем да намерим в зоопарковете не са част от защитените видове. В проучване, проведено от Обществото за защита на затворени животни установи, че почти половината от животните в програмите за развъждане в Европейският Съюз не са застрашени в дивата природа. За тези, който са застрашени най-вероятно никога няма да могат да живеят на свобода. Рискът от тяхното изчезване без човешка намеса е много висок.

Въпреки това, един китайски зоопарк реши да направи промяна и намери интересен начин да даде възможност на хората да прекарват време с животни, без да ги поставят в клетка. Зоопаркът за диви животни „Lehe Ledu“ позволява на големите котки и други видове диви животни, като мечки, да се разхождат свободно, а вместо това позволява на посетителите да влизат в клетките. Поставяйки се в клетка от телени мрежи, посетителите могат да предложат храна на лъвовете и тигрите през малък отвор и да наблюдават как огромните котки скачат върху превозното средство. Живи пилета също се използват за примамване на хищниците.

Говорителката на зоологическата градина заяви, че искали да дадат на посетителите тръпката да бъдат преследвани и атакувани от големите котки, но, разбира се, без рискове. Гостите биват предупредени да държат пръстите и ръцете си в клетката по всяко време. Има хора, които твърдят, че тази зоологическа градина е опасна, тъй като посетителите на зоопарка са твърде близо до дивите животни. Въпреки това, зоопарка е изключително популярен, което показва, че повечето хора обичат да прекарват времето си с любимите си животни, докато те свободно се разхождат из естествената, отворена среда.

Автор: Мартина С. Попова