Зъбобол от сладко

Зъбобол от сладко

08/01/2019 Off By martha

Захарта за много е едно от най-хубавите неща на планетата. От всевъзможни шоколадови изделия, до курабийките на баба, захарта е част от много храни, които консумираме ежедневно. Но случвало ли ви се е да захапете нещо много сладко, но вместо удоволствие да усетите неочаквана болка? Всички знаем, че яденето на големи количества захар с продължение да времето разваля зъбите и създава кариеси. Но болката, която може би сте изпитали не е свързана с тези дългосрочни проблеми.

Нарича се свръхчувствителност на дентина или накратко – имате чувствителни зъби. Подобна болка принципно се изпитва при консумацията на студени или топли неща, но също така може да бъде причинена от яденето на изключително сладки изделия. Дентинът е вторият слой на зъбите след емайла. Въпреки, че този емайла е най-здравото вещество е тялото на човека, той може да бъде повреден, което открива дентина. Понякога многото захар и повреденият емайл водят до силна болка в дентина. Други вещества, като например сол, се разграждат доста по-лесно от захарта и често да с много по-малки количества. Много по-вероятно е обаче да получите такава реакция от топли или студени продукти ако имат проблем с емайла отколкото захар. Ако изпитате подобна болка е добра идея да посетите зъболекар, за да проверите дали няма по-сериозен проблем.

Доста е важно да обръщаме специално внимание към нашите зъби. Все пак идентифицират хора, умрели преди хиляди години по зъбите им. Това трябва да ни наведе на мисълта колко са важни те за нас. Природата силно се затруднява с разграждането им, а ние ги унищожаваме само за времето, в което сме живи.

Автор: Мартина С. Попова