Ива – крехка като жена, точна като мъж

Ива – крехка като жена, точна като мъж

10/12/2018 Off By djani

Ако мислите, че животът ви е скучен и сив, елате и прекарайте няколко дни в моята орбита. Освен, че 24 часа никак не стигат за ежедневните ми задачи, в полезрението ми непрекъснато попадат цветни личности. Срещам ги на различни места. Зареждат, вдъхновяват, забавляват, възхищават. Всеки един е с уникална индивидуалност. Преди няколко дни, докато си чаках пред зъболекарският кабинет, срещнах едно такова момиче. Нейната непринуденост съчетана с една премерена категоричност в изказа ме поразиха.

Представям ви Ива- крехка като жена, точна като мъж.

Джани: Привет Ива. Не мога да скрия удоволствието си, че срещнах един толкова искрен човек като теб. Представи се с няколко думи на читателите ни.

Ива:  Здравей. На мен също ми е изключително приятно и бързам да благодаря за поканата за това интервю. Казвам се Ива Иванова. На 32 години съм. Живея и работя в София. Успях да сбъдна мечтата си – да имам собствена фирма за отдаване на автомобили под наем. Още от малка имам някаква невероятна слабост към колите. Много ще ми е приятно да си поговорим.

Джани: Това ли е истинската ти професия? От къде идва този интерес към колите в едно момиче?!?

Ива: Това за мен не е просто професия. Това е… моето всичко. Първият човек, който ме сложи зад волана е моят дядо. Правех пазарлъци с него, а краката ми дори не стигаха до педалите. Той доста често използваше колата, за да ме накара да млъкна. И успяваше… Всъщност любовта ми към колите не е придобита в последствие, аз съм родена с нея.

Джани: Каква мечтаеше да станеш като малка?

Ива:  Винаги съм мечтаела да имам много коли. Осъзнавах го от дете, но мислех , че по скоро ще е моето хоби. Моите родители са зъботехници и в мен се появи идея да продължа семейния бизнес. На 17 години, започнах да ходя на уроци по биология и химия. Един ден, докато учителката ми обясняваше за сърдечно съдовата система, аз гледах през прозореца колите, които минават отдолу. Но се осъзнах едва когато тя ми се скара….“Ива, ти изобщо слушаш ли ме???“ Не научих нито биология , нито химия. Но за сметка на това научих, че човек не трябва да тръгва по пътя , по който смята, че ще печели хубави пари. Трябва да тръгне там, където е сърцето му. Защото, там е силата. Парите идват малко по-късно.

Джани: Коя ти е любимата марка кола. Защо?

Ива:  Любимата ми кола е поддържаната. Всяко нещо в света е устроено така, че когато се отнасяш добре с него, то ти отвръща със същото. Така е не само с колите. И нещо много важно, което научих по трудния начин е, че няма “чупливи“ коли. По-скоро има монтьори, които не знаят какво правят.

Джани: Имаш собствен бизнес, в който отдаваш коли под наем. На фона на толкова конкурентен пазар, защо смяташ, че хората трябва да предпочетат теб?!?

Ива: Повечето хора създават бизнес, водени от една единствена цел – пари, но аз започнах фокусирана върху следното – да сбъдна мечтата си. Никога не съм си правила бизнес план, нямам висше образование, нямах и достатъчно пари за това, в което се впускам. Всяка сутрин се събуждах с мисълта , че каквото и да се случва, аз няма да се предам. За моя радост, когато наистина обичаш работата си, клиентите го усещат. Скоро една клиентка ми сподели, че когато взима кола от мен се чувства най-спокойна. И избира да наеме кола от мен – заради начинът по който се чувства.  Хората може да забравят много неща – марката, цвета, дори и каква точно е била цената на наетия автомобил. Но това как си ги накарал да се почувстват – не се забравя.

Джани: Трудно ли е за една жена да оцелява в един мъжки бизнес и усещаш ли дискриминация от страна на мъжете?

Ива: За мен лично, най-трудното нещо беше да намеря подходящия човек, който да поддържа колите ми (монтьор). Предполагам се досещате, че поддръжката на колите ми е най- важното нещо. Мъжете те подценяват, само ако им позволиш. Това, как ще приемат една жена, зависи от нея самата. И когато не се държиш като силиконова кифла и не изглеждаш така, умните мъже го разбират.

Джани: Къде се виждаш след 10 години?

Ива:  Надявам се след 10 години да имам повече мъдрост, за да правя по-малко грешки. Да съм по-силна, за да приемам и неуспехите по-лесно, отколкото сега. Да прощавам на хората, които са ме наранили по-бързо. (Защото няма по-велики хора от тези, които могат да прощават, възхищавам им се) Но най-много от всичко, искам моите родители да се гордеят с мен така, както аз се гордея с тях. Защото всичко, което съм, дължа на тях. Защото те са прекрасни и ги обожавам!

Джани: Как и къде могат да те намерят за да си поръчат услугите на фирмата ти.

Ива: Тук оставям визитката си. Аз работя без почивен ден. Нямам такси за извън работно време и абсолютно всички екстри, които се предлагат към колите – детски столчета, навигация, интернет са напълно безплатни. А това лято, дори ми се случи да купя телефон и карта на един клиент, който пристигна без телефон. Човекът беше изключително изненадан, че съм пропуснала възможността да му взема допълнително пари. Аз обаче отказвайки се от шанса да взема допълнителни пари, получавам възможност да го спечеля като клиент завинаги, което е много по-ценно.

 

Джани: Пожелай нещо на читателите ни предпразнично.

Ива: На мъжете пожелавам да се стараят да бъдат повече истински мъже, отколкото разгонени мачовци. На жените пожелавам да се стремят по-скоро към това да бъдат достойни дами, отколкото изкуствени държанки. На всички пожелавам да бъдат добри и да правят добро през цялата година, не само по празниците. Да следват мечтите си и най-вече да вярват в себе си. Защото, когато повярваш в нещо, значи наполовина вече си го постигнал. И никога да не се предават.

Защото истинският провал е само тогава, когато се предадеш.

Нямам какво да добавя след нейното пожелание.

източник снимки: личен архив

автор: Тезджан Ферад – Джани