Изберете пилешко вместо говеждо

Изберете пилешко вместо говеждо

12/06/2019 Off By martha

Смяната на говеждото с пиле ще намали въглеродния ви отпечатък върху земята на половина. Това е така според първото национално проучване на хранителните навици в САЩ и техните въглеродни отпечатъци.

За да разберат какво всъщност консумират американците, Националното изследване на здравето и храненето помоли повече от 16,000 участници да си припомнят всички храни, които са консумирали през предходните 24 часа. Изследването изчислява въглеродните емисии от това, което хората казват, че ядат. Ако храненето е включвало например печена телешка пържола, изследователите изчислиха какъв би бил въглеродният отпечатък, ако вместо това са избрали да ядат печено пиле.

„Знаехме, че яденето на пилешко месо вместо говеждо ще намали въглеродните емисии, свързани с диетата, но е много по-ниско от очакваното“, казва Диего Роуз, изследовател в Училището по обществено здраве и тропическа медицина на университета „Тулейн“ и водещ автор на изследването.

Проучването показва, че едно просто заместване може да доведе до значително намаляване на въглеродния отпечатък на човека – количеството на емисиите на въглероден диоксид, които са резултат от енергията, торовете и използването на земята, включени в отглеждането на храни, каза Роуз. Той също така показва, че не е нужно да се отказвате от животински продукти, за да подобрите своя въглероден отпечатък. Производството на храни представлява около една четвърт от общите въглеродни емисии в световен мащаб.

“Изменението на климата е толкова драматичен проблем, че всички сектори на обществото трябва да бъдат включени”, казва Роуз, който ще представи научните си изследвания на годишната среща на Американското общество за хранене в Балтимор.

Без да се ограничава глобалното нарастване на консумацията на месо, особено на говеждо, козе и агнешко месо, запазването на увеличението на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий ще бъде невъзможно. Това би довело до толкова много емисии на CO2, че дори поддържането на повишението на температурата или контролирането на промените ще стане изключително трудно.