Извинете Наполеон, островите на Ваше величество са замърсени

Извинете Наполеон, островите на Ваше величество са замърсени

23/05/2019 Off By nina

Средиземноморските острови Корсика и Елба са известни с това, че са родното място и съответно изгнаническият затвор на Наполеон Бонапарт. Но сега островите стават известни с нещо друго: като съседи на хронично оформящ се „остров“ за отпадъци, плаващ в Средиземно море.

Морските течения периодично носят боклука – едно петно ​​с дължина от десетки километри – на север, точно между двата острова, сочи френският The Local.

„Това е хронична ситуация, поради средиземноморските течения“, сподели Франсоа Галяни от корсиканския клон на френския морски изследователски институт IFREMER, пред France Bleu. (Изявлението му е преведено от френски.)

Теченията в северозападната част на Средиземно море изпращат боклук в морето по протежението на западния италиански бряг, където отпадъците пристигат в подножието на Елба, най-големият остров в тосканския архипелаг.

„Озове ли се веднъж там, боклукът “не може да мине и се отправя към корсиканския канал“, каза Галяни пред France Bleu. “Ето защо имаме по-висока плътност[на отпадъците в тази област”. „Неприятната ситуация може да стане особено лоша, когато е ветровито: например, североизточните ветрове, които духат през лятото, могат да изпратят “масивни траншове“ отломки на брега на Корсика, отбеляза той.

Въпреки това, за разлика от големия тихоокеански боклук (разположен в северната част на Тихия океан, между Калифорния и Хавай), средиземноморското сметище не е постоянен елемент. Обикновено боклукът виси около няколко дни или седмици, въпреки че понякога се задържа в продължение на месеци, каза Галяни .

Възможно е част от боклука в морското бунище да бъде спасен. Например, риболовните мрежи, заседнали в него, могат да бъдат ремонтирани и използвани повторно, каза Галяни . Въпреки това, голяма част от отпадъците не могат да бъдат рециклирани. “Те са много разнородни материали, има различни видове пластмаси” и би било скъпо да ги събираме и рециклираме, каза той. – Значи няма да се случи.

“Има места, където имаме истинска пластмасова супа,” каза Осан Кутюре, член на сдружението Mer et Vivre (“Море и живот”). “Проблемът в крайна сметка е, че тази пластмаса ще се натрупа в тъканите на рибата, ще разпространи токсичните му продукти и ние … ще ядем тези риби.”

Това сметище не е единствената новина за замърсяването на красивите острови с боклук. Отдалечените Коко острови в Австралия сега имат около 414 милиона купчини отломки, които затрупват бреговете им, а по-голямата част от тези отпадъци са погребани под повърхността, според проучване от 16 май в списание Scientific Reports.

Превод – Нина Жишева