Изгубеното хавайско растение

Изгубеното хавайско растение

19/04/2019 Off By martha

Отдалечените скали на долината Калауа на Кауаи, Хавай, са до голяма степен недостъпни за хората. В продължение на десетилетия изследователи от Националната тропическа ботаническа градина на Кауаи са обхождали тези скали, като са вървели по коварни хълмове и са се спускали надолу по вертикалните скали, претърсвайки всяко кътче за рядки местни растения. Но сега те имат нов инструмент, който да им помогне: безпилотни самолети.

В края на Януари 2019 г. един полет на безпилотен самолет направи едно изумително откритие: Hibiscadelphus woodii, роднина на разтението хибискус, последно наблюдавано през 2009 г. и за който се смяташе, че е изчезнал. Видът е открит за първи път през 1991 г., наречен през 1995 г. и считан за изчезнал през 2016 г. Той има жълти цветя, които с течение на времето преминават към пурпурен оттенък. Изследователите смятат, че то е опрашвано от местни птици. Докато учените се опитват да използват кръстосано опрашване, присаждане и резници за размножаване на растението, нито един от техните опити не е бил успешен.

Януарският полет засне едно изображение, за което се смята, че е Hibiscadelphus woodii, прибрано в ъгъла на скала. През февруари те тръгнали на друга мисия, за да потвърдят това, което видяли, като хвъпуснали дрон към оригиналните GPS координати. Събрали повече изображения, разкривайки три отделни растения Hibiscadelphus woodii на скалата.

Но дори да знаят къде са растенията, достигането им не е лесно. Трите растения са на толкова опасно и труднодостъпно място, че до сега никой не е успял да достигне до тях.

Въпреки това учените се надяват, че новата технология може да помогне с тази дилема. В момента те разследват един безпилотен самолет, който може да събира растения и се надяват да използват тази нова технология, за да имат по-голям достъп до скалите. През последните няколко десетилетия ботаници са открили 11 нови вида растения за науката около скалистите скали Калауа. При изследване на флористичното разнообразие в Хавайските острови, нито една друга долина не се сравнява с Калалау по броя на уникалните му видове. Долината Калалау също съдържа най-много застрашени растителни видове, като 51 от тях понастоящем са изброени като застрашени.

Преоткриването на Hibiscadelphus woodii оставя учените развълнувани от възможността новата технология да открие нови видове и да преоткрие тези, за които се смята, че са изчезнали, дори в най-отдалечените и коварни области на земята.