Издигането на Наполеон

Издигането на Наполеон

14/08/2019 Off By martha

Обичан или мразен, гений или “людоед”, продължител на Френската революция или тиран?

Наполеон, изоставен от всички на скалата си на о-в Света Елена, се провиква: “Какъв роман е моят живот!” и вписва името си в Историята: господар на Франция в продължение на 15 години, той прави от нея за известно време най-страшната европейска сила и й завещава институции, които съществуват до наши дни.

Кой би предрекъл подобно бъдеще на вторият син на дребен корсикански благородник. Роден в Аячо на 15 август 1769г., той би могъл да се роди генуезец, а не французин, тъй като продажбата на Корсика на френския крал тъккмо била приключила! Наполеон бил приет като стипендиант на 10 години във Военното училище в Бриен, а завършва Военното училище в Париж през 1785г. с чин младши лейтенант.

Възприел благосклонно Революцията, той е извикан в Тулон, окупиран от много месеци от англичаните, като капитан на артилерията през декември 1793г. Разполагайки умело малкото оръдия, които има, той подлага вражеските позиции на обстрел и на 18 декември градът се предава. На другия ден той е повишен в бригаден генерал. Младият офицер е едва на 24 години…

Арестуван при падането на Робеспиер през 1794г. поради връзките си с Якобинците, после изпратен в Италия, той най-сетне бил извикан в Париж, където се свързва с Барас, силния човек в Конвента, натоварен с изготвянето на Конституцията, Барас се обръща към него, за да потуши роялисткия бунт. Бонапарт не се поколебава да разстреля бунтовниците, за което получава от Директорията поста на главнокомандващ на армията.

Той придовиба огромна популярност с представата за себе си като човек, “който е навсякъде и вижда всичко”. Обзета от безпокойство, Директорията го отстранява и го слага начело на експедицията в Египет през 1798г. Победил мамелюците през Пирамидите, той успява, въпреки разгрома на флотата, да превземе страната и да реформира държавата, като отменя робството.

През 1799г европейските монархии се обединяват отново срещу Франция, а гражданите-икономисти, представлявани от Сиейес, желаят ред. Той осъзнава нестабилността на режима, ето защо подготвя за контрол над властта. След завърщането си във Франция, Бонапарт оглавява операциите. На 9 ноември 1799г., той арестува членовете на Директорията, а на другия ден ображда Съвета на 500-те, е Сен-Клу. Посрещнат с викове “Извън закона!”, той насила изгонва враждебните представители.