Изкушения от Италия

Изкушения от Италия

29/03/2019 Off By djani

Италианската кухня е широко разпространена и популярна в целия свят благодарение на ястия, като пица и спагети. Тя е много разнообразна и регионална, като всеки регион има своите традиционни ястия.


Италианската кухня се основава на исторически установени вековни традиции с културните влияния на римляни, гърци, араби и други народи, които някога са населявали Италия или са повлияли върху формирането на нейната кулинарна специфика. Да започнем своето вкусно пътешествие из дебрите на Ботуша.

Пицата е италианско национално ястие.

Пица – произлиза от думата “пиза” (безквасен хляб). Най-древната рецепта е за пица Маргарита в цветовете на националното италианско знаме: червени домати, бяла моцарела и зелен босилек.

Лазаня (лазаня) – буквално – “по-често”. Вид тесто, както и ястие с широки слоеве от това тесто, притиснато с пълнеж (обикновено месо или сирене) и сосове. Традиционно, процесът на готвене продължава два дни: на първия ден те правят суго (доматен сос с месо) и сос бешамел, а на втория ден правят тестото и сглобяват лазанята.

Ризото – в превод – „варен ориз“. Нещо между овесена каша и супа, от която се изпарява цялата течност. Може да се приготвя с риба, тиква или пеперони. Според класическата рецепта за ризото, трябва да използвате правилния ориз – фини  и къси зърна.

Паста – в превод – “тесто”. Състои се само от вода и брашно. Тя е суха (фабрично произведена) и свежа (приготвен вкъщи). Най-важното е брашното да е от твърда пшеница. Макароните могат да бъдат дълги (спагети), фини (пяна), супи (farfalle) и пълни (канелони).


Паста Болонезе

Световноизвестният сос болонезе, (както вероятно се досещате), е от Болоня и е направен от месо, доматено пюре, лук, морков и сирене. Сервира се обикновено с талиатели (талиатели, плоски дълги юфки) или спагети.

Друг вид макаронени изделия са равиоли. Малки тестени изделия с пълнеж от месо, риба или сирене. Има много разновидности на равиолите – кръгли, квадратни, с форма на полумесец, а  най-популярните им гарнитури са сирене рикота, спанак, месо. Може да бъде и десертно ястие с плодов пълнеж.

Полента

Това е брашно от царевично брашно, което прилича на готвене или каша. В Северна Италия тя често се използва като гарнитура вместо ориз или паста, по-рядко като отделно ястие с добавки от гъби или месо.

Тирамису  – буквално означава “вдигни ме”. Стандартен италиански десерт от меко сирене маскарпоне с добавка на ром, кафе и специални бисквити. Придворните са яли тирамису преди датите на любовта.  Смятали го за вълнуващо удоволствие заради комбинацията от кафе и шоколад. 


  Брускетта

Традиционна италианска закуска, нещо като “горещ сандвич”. Парчетата хляб се пържат и се втриват с чесън и зехтин, а след това се разстила горния пълнеж – може да бъде шунка, моцарела, домати, маслини и т.н. Най-популярният вид брускетта е с домати и босилек.

 Фокача (Focaccia)

Фокача – традиционен италиански хляб. Често се овкусява  с домати, сирене, маслини или лук.

Италианското кафе и сладолед просто заслужават отделна статии…Тук ги споменавам само заради изключителните им качества и добра репутация…

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани