Измийте си ръцете след трудни решения – помага!

Измийте си ръцете след трудни решения – помага!

30/03/2019 Off By nina

Лейди Макбет може би е имала правилната идея, когато изтърква ръцете си след убийството на крал Дънкан. Странно ново проучване предполага, че измиването на ръцете може да помогне на хората да се справят с емоционалните последици от взимането на решенията, не само важни, като например дали да участват или не в цареубийство, но също така и незначителни, като например кой диск да си купят.

Психологът изследовател Спайк У. С. Лий и колегата му Норберт Шварц решиха да тестват ефекта от миенето на ръце върху един вид лошо чувство: продължаващото напрежение, което чувстваме, след като сме били принудени да избираме между две атрактивни възможности, защото избора на една опция ни кара да се чувстваме, че сме изгубили втората. Психолозите знаят, че хората обикновено се опитват да успокоят този вътрешен конфликт, като по-късно преувеличават положителните аспекти на техния избор. „С други думи, след като направят избора, те харесват избраната опция повече, отколкото преди избора”, обяснява Лий.

За изследването, публикувано в Science, учените казали на студентите, че правят оценка продукти за потребителско проучване. Помолили ги първо да класират 10 компактдиска по ред на предпочитанията си и след това им казали, че могат да вземат вкъщи или петия или шестия класиран компактдиск като знак на признателност. След като направили избора си, студентите били помолени да оценят течния сапун – но някои ученици се измили със сапуна, докато други само гледали опаковката му. Накрая учениците били помолени отново да класират същия набор от компактдискове.

Когато двете групи пренасочили дисковете, студентите, които не измили ръцете си, класирали компактдиска, който избрали преди като втори, сякаш за да покажат на себе си, че все пак искат този диск. Обаче, учениците, които си измили ръцете, отново избрали същия диск, показвайки, че миенето на ръце по някакъв начин ги е отказало от необходимостта да се оправдават избора си.

Резултатите показват, че измиването на ръцете “изтърква съвестта”, казва Лий, и премахва емоционалния багаж и рационализациите, свързани с избора на студентите. В друга версия на експеримента, изследователите са получили същите резултати, когато учениците са почистили ръцете си с антисептично избърсване, след като избирали конфитюр, което означава, че не е необходимо традиционно измиване с вода и сапун.

Макар че това е чист трик, Лий отбелязва, че типичните умствени процеси, които съпровождат вземането на решения, служат добре на хората.

„Оправданието има за цел да накара хората да се чувстват добре. Измиването на необходимостта да се оправдават минали решения също отмива познавателното добро. ”Е, възможно е онези, които измиха ръцете си, да не се насладят на компактдиска или на сладкото толкова, колкото техните немити колеги“, казва той.

Превод от английски – Нина Жишева