Изпадате в паника? Дишайте дълбоко!

Изпадате в паника? Дишайте дълбоко!

01/04/2019 Off By nina

Когато хората вдишват въглероден диоксид, започват да се паникьосват. Това се случва и при мишките и други животни, тъй като тялото реагира на заплахата от задушаване. В едно проучване изследователите са свързвали определен ген с тази реакция на мозъка.

Генът, наречен ASIC1a, е свързан с протеин, намиращ се в изобилие в бадемовидното тяло (амигдалата), което според учените е центърът на страха в мозъка. В новото си проучване изследователите показват, че мишките, които нямат този ген, не замръзват на място – чест индикатор за страх при гризачите – до степен, която нормалните мишки правят, когато екипът изпомпва CO2 в заграждението им. Но когато Уими и колегите му инжектирали вирус, съдържащ ген ASIC1a, в амигдалата на мишките, те действали като нормални мишки – вцепенявали се, когато били изложени на повишен CO2.

Brain Anatomy – Limbic System – Medical Imaging

В други експерименти, екипът установил, че бадемовидното тяло става по-киселинно при излагане на CO2 и, че тази промяна в рН предизвиква електрически ток в амигдалните неврони на мишките, освен ако те нямали ASIC1a гена. „Амигдалата се е приемала за част от схемата на страха на мозъка“, казва изследователят Джон Уими. “Сега виждаме, че тя не е само част от верига, а също и сензор”.

Същите видове пътища биха могли да бъдат отговорни за паническите реакции у хората, така че работата на Уими може да се окаже безценна за онези, които се опитват да лекуват тревожност при хората. „Но, казва той, изследването предполага, че старомодната мъдрост да поемем няколко дълбоки вдишвания, има научна валидност. РН на мозъка е много чувствително към дишането – ако човек диша по-дълбоко за известно време по контролиран начин, може действително да намали киселинността и по този начин може да заглуши алармата в бадемовидното тяло.

Превод от английски – Нина Жишева