Изцеление чрез Целина

Изцеление чрез Целина

22/11/2018 Off By djani

Целината е сравнително нова храна за човечеството.

Нейната кулинарна история започва едва през 17-ти в. Преди това жителите на Азия и Европа са я използвали като лечебно растение. Американците започнали да ядат целина през 19 в.

Целината е пълна с биологично активни елементи. Това важи за корена, стъблото и листата.

За нея се знае, че укрепва стените на кръвоносните съдове. Това ги прави по-еластични и подвижни, което на свой ред води до нормализиране на кръвното налягане.

Улеснява и подобрява работата на панкреаса.

Целината работи за намаляване количеството на холестерол, веднага щом влезе в стомашно-чревния тракт като циркулира в кръвта.

Помага за отстраняване на излишната вода, едновременно премахва всякакво подуване и предотвратява артрит, подагра и ревматизъм, както и редица сериозни бъбречни заболявания.

Влакната ѝ абсорбират токсини,  и колонии от патогенни бактерии в червата и след това стимулират отделителната система, за да се премахне цялата тази мръсотия от човешкото тяло.

Както бе споменато по-горе, целината е растение с отрицателно калорично съдържание, което също ускорява метаболизма, което означава, че стимулира елиминирането на токсините и излишната вода, както и улеснява бързото изгаряне на мазнините.

Между другото, има специална диета със целина, която помага да се постигнат добри резултати при отслабване. Въпреки това, всяка диета дава краткосрочен ефект. Много по-ценен е навикът да се яде сурова целина като постоянна съставка в основното меню.

В допълнение, зелените листа могат да бъдат изсушени и използвани по-късно като подправка.

Може да се съхранява в хладилник (до 3 седмици) или в пясък, който се намира на хладно място (например мазето).

Салати, сосове, подправки, супи, основни ястия, сокове, зелени коктейли – всичко това може да се приготви от всяка част на целината.

(освен зелените коктейли, които се приготвят само от зелената част на растението).

Основното тук е да се запомни, че лечебният ефект върху тялото се дължи преди всичко на консумацията на сурова целина (всяка част от нея), докато другите варианти имат по-приятен вкус, но съдържат по-малко хранителни вещества.

източник снимка: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани