Изчезването на викингите

Изчезването на викингите

27/12/2018 Off By martha

Викингите са оставили своят отпечатък с множеството им експедиции извън скандинавските земи. С тях свързваме специфична култура, интересна митология и бруталността, която те са притежавали. Макар да са живели на континента Европа, те сравнително се отличават с техните обичаи и начин на живот. Тяхната култура е повлияла върху голяма част от континента. До днес обаче има доста погрешни вярвания за тях.

Като за начало, викингската ера е била около 300 години. Доста по-малко от колкото много мислят. Не е грешно да се каже, че те са били псевдо-пирати или бандити на онова време, унищожавайки и взимайки каквото им допадне от стотиците градове, които нападали. За жалост те самите не били много образовани, за това нямаме достатъчно знания, как наистина са живяли и какви са им били целите. Това, което знаем за тях е от записи на страните, които те нападали. Естествено те ги описвали като варвари и необуздани същества, които искали да погубят всичко.

Историята им бива обобщена в нападения и експедиции из Европа, и дори Америка. Те са откривателите на Исландия и Гренландия. Там до днес се говори език, за който много казват, че е изключително близък до този на викингите са говорели. Те се разпространили толкова на широко, че наистина не е учудващо, че културата им почти е заличена от историята. Без контакт един с друг и в непознати земи, те се адаптирали и в крайна сметка се слели с обществата, с които са се сливали. Защо точно са имали такова силно желание да избягат родното място и да се преселят другаде не е ясно. Някои смятат че е, защото най-големите синове получавали земите на бащите си, младите решили да намерят свои си територии.

С времето и множеството войни срещу християнството, голяма част от викингите били избити или покръстени. Викинга Роло приел сделка с франките, че ще бъде покръстен и ако му дадат земи и корона ще им помогне да се предпазят от викингите. Неговата кръв тече в потомството на стотици крале из Европа, като някой спекулират, че днешната кралица на Англия е от неговото родословно дърво.

Техният отпечатък върху културата на Европа не може да бъде отречен, но в същото време ни показва, как бавно една велика култура може да изчезне или да се слее с друга.

Автор: Мартина С. Попова