Изчезнала птица възкръсна и еволюира отново

Изчезнала птица възкръсна и еволюира отново

14/06/2019 Off By nina

Еволюцията е невероятен процес, който помага на живота да се адаптира към новите условия – и сега учените са открили рядък случай, нещата изглеждат по-различни. Преди около 136 хиляди години, една безкрила птица на остров в Индийския океан е била унищожена, за да се възроди отново в съществуването си десетки хиляди години по-късно.

Видовете се формират от натиск от околната среда, който понякога може да направи еволюцията предсказуем процес. Не е съвсем изненадващо, че понякога, след като видът умира, нов вид с някои много подобни характеристики може да възникне по-късно на същото място. В края на краищата, еволюцията основно следва рецепта – ако поставите подобни съставки през един и същ процес, крайният резултат трябва да бъде подобен втори път. Това повторение е известно като итеративна еволюция.

Според ново проучване, това всъщност се е случило на остров Алдабра, коралов атол, северно от Мадагаскар. Вкаменелостите показват, че след като островът е бил образуван преди 400 000 години, белогушият дърдавец – птица, родена на Мадагаскар – колонизирала Алдабра. Тъй като там нямало естествени хищници, птиците скоро се развили и станали безкрили.

Но преди около 136 000 години морското равнище се е повишило и островът е бил напълно потопен. Тъй като еволюцията се нуждае от време, за да изработи магията си, животът на Алдабра – включително и безкрилите – бил унищожен.

За щастие историята не свършва дотук. Преди около 100 000 години островът се появил отново, когато морските нива спаднали поради ледников период. Белогушият дърдавец мигрирал от Мадагаскар и отново се развил, за да стане отново безкрил – пример като от учебрик за итеративна еволюция и един от най-силните случаи, наблюдавани при птиците.

Екипът откри, че този процес е в процес на развитие като изучава костите на  белогушият дърдавец от преди и след наводненията. Костите на крилото показват напреднало състояние на закърняването му, а костите от глезените показват признаци на ясно очертан път към безкрилост.

“Тези уникални вкаменелости предоставят неопровержими доказателства, че член на семейството на дърдавеца колонизира атола, най-вероятно от Мадагаскар и е останал безкрил всеки път,” казва Джулиан Хюм, водещ изследовател на изследването. “Представените тук изкопаеми доказателства са уникални за дърдавците и символизират способността на тези птици успешно да колонизират изолирани острови и да развиват безкрилост многократно”.

Превод – Нина Жишева