Изчезнали и застрашени видове

Изчезнали и застрашени видове

12/09/2019 Off By martha

В продължение на хилядолетия един животински вид изчезва средно на сто години. От три века насам един животински вид изчезва всяка седмица. Днес над 5000 вида са обявени за застрашени от изчезване. Причините са много, но отговорен е винаги човекът.

През 1813г. естественикът Ж. Ж. Одюбон наблюдава ято ектописти, прелетни американски гълъби. Преценява броя им на един милиард. Прелитането им трае 3 дни. Един век по-късно обаче, през 1914г., последният представител на този вид умира в САЩ след един безумен лов. Фолклендският вълк, морската видра, новозеландското моа и южноафриканската куага също са изчезнали заради лова. Източник на храна и печалби, ловът често се практикува като развлечение. Завади него изчезва додото на о-в Мавриций. Бенгалският тигър е все по-рядък, а тези от Бали и Ява вече ги няма. И днес се стреля по белите мечки със снайпер.

От началото на миналия век риболовът унищожава популацията на сините китове. От 200 000 през 1950г. се останали едва 2000 в края на 80-те години. Забраната за лова и създаването на убежища трябва да позволява на вида да се разпространи отново. Днес особено заплашени са акулите заради вкусните им перки. Индустриалният риболов заплашва също делфините, защото малките им се давят, заседнали в огромните мрежи.

Днес 2000 животински видове са заплашени от изчезване. Вече има закон за лова, риболова, търговията с кожи, слонова кост, рогове и др. Но бракониерството и незаконната търговия още съществува. Така хиляди оцелоти и гепарди се убиват заради красивата им петниста кожа. Едно палто изисква кожата на двадесетина оцелоти! От кожата на убитите варани се правят чанти…

Слоновете и носорозите се унищожават заради бивните и роговете им слоновете са обект на защита, което намали леко търговията със слонова кост. Носорозите дължат спасението си на едно крайно решение: отрязването на рогата им. Бракониерите не убиват животни, лишени от най-ценната им част.

Предпиетите мерки за защита на някои животински видове доказват полезността си. Няколко години без лов позволиха на сивите китове да се увеличат от 1000 до 20 000 екземпляра. Все пак, за да се възстанови популацията на зелената морска костенурка, се наложи да се събират яйца и да се отглеждат малките в басейни. Всяко спасяване на един вид е предизвикателство за човека, Ако е лесно да се разрушава, то възстановяването на това, което природата е изградила за милиони години, е трудна задача.