Икигай – японската тайна на щастието

Икигай – японската тайна на щастието

08/01/2019 Off By nina

Всички човешки същества търсят смисъла на жиота. В Япония има дори и конкретна дума, която обобщава важността да имаш цел в живота. Икигай се отнася до всеобхватния мотиватор на индивида – нещо, което инжектира радост в дните ни и дори може да добави години към нашия живот.

Думата се произнася като Икигай и няма пряк превод на английски език, но по същество става въпрос за определяне на единствения фактор, който дава смисъл на ставането от леглото сутрин. Не е необходимо да бъде нещо възвишено, благотворително или благоприятно за слава и богатство. Това е просто приоритетът, около който се върти всичко друго (често несъзнателно).

Хектор Гарсия, автор на Икигай споделя: „Японската тайна за дълъг и щастлив живот е вроден у японския народ. Тя е естествено нещо – те имат силно чувство за цел. Посвещението и постоянството са навсякъде в Япония.“

За някои, особено служителите от големия град, това чувство за отдаденост е свързано с тяхното призвание. Има малко неща, които са удовлетворяващи, като вършенето на смислена работа, но дори и тези, които нямат свързан с кариера Икигай, намират цел в ежедневието си и в удовлетворението от печалбата. Може би затова смъртността нараства, след като хората се пенсионират.

Докато прави проучвания за книгата си, Гарсия открива, че японското население, живеещо в селските райони, по-често има своя Икигай, вкоренен в семейството или в по-широката общност – в края на краищата Япония се счита за колективистично общество. За разлика от Запада, който насърчава хората да изразяват своята уникалност и се стремят към лично подобрение, японците са готови да споделят неуспехите и успехите на другите.

„Ние прескачаме от една работа на друга, търсейки повече пари и се опитваме да бъдем по-добри от другите, но в крайна сметка се чувстваме сами – казва Гарсия. – Ако имаш група, не само на работа, а когато се занимаваш с хоби, заедно с всички останали, създаваш чувство за цел. Японците имат и дума за това: kizuna. Това означава акорд или връзка, която свързва всички.“

Никъде в страната това не е по-очевидно, отколкото сред жителите на Окинава, малък остров край най-южния край на Япония. Местните хора получават много внимание от страна на изследователите заради радостните им нагласи и продължителността на живота им, която е по-голяма от средната. Според Гарсия дълголетието им се дължи именно на Икигай, основан на социалните и семейните им връзки. „Не се нуждаете от огромна амбиция, за да бъдете много щастливи, просто се нуждаете от куп приятели, с които да пиете зелен чай и да разговаряте с тях. Отърви се от бъркотията в живота си и в основата ще откриеш своя Икигай .“ – обяснява той.

Определянето на собствения Икигай е свързано с обръщането на внимание на това, което кара душата да пее. За живеещия в Токио художник Юта Тога това е процес на редактиране – добавете неща, които ви харесват и изтрийте нещата, които не ви харесват. „Прави все повече и повече това, което харесваш – съветва той. – И го прави бавно, не бързай. Твоят Икигай е в тези неща, които обичаш да правиш всеки ден. “

С други думи, тайната на живота ни винаги е пред очите ни.

Автор – Нина Жишева