Императорските пингвини намаляват

Императорските пингвини намаляват

26/04/2019 Off By nina

Втората по големина колония на императорския пингвин на Земята е претърпяла катастрофа в размножаване, след като почти всички пилета, родени през последните  три години, са загинали, тъй като ледените им антарктически местообитания се свиват, съобщиха изследователи в четвъртък.

British Antarctic Survey (BAS) използва сателитни изображения, за да изследва поведението на колонията в залива Халий в морето Уедел, на юг от нос Хоуп, който обикновено вижда до 25 000 двойки пингвини всяка година.

Те установиха, че през 2016 г., когато необичайно топло и буреносно време разкъса морския лед, на който пингвините обикновено отглеждат малките си, почти всичките пилета умряха.

“Проследяваме популацията на тази и други колонии в региона през последното десетилетие, използвайки сателитни изображения с много висока резолюция”, каза специалистът по дистанционно наблюдение на BAS Питър Фретуел.

„Можем да изчислим популацията въз основа на известната плътност на групите, за да дадем надеждна оценка на размера на колонията. Тези образи ясно показват катастрофалния провал на размножаването на този обект през последните три години”, добави Фретуъл.

Екипът отбелязва обаче, че близката колония на пингвините в Доусън Ламтън е “значително увеличена по размер”, което показва, че много от птиците от залива на Халий са мигрирали към по-безопасни условия за размножаване.

Експертът по пингвина на BAS Фил Тратан каза, че е невъзможно да се знае със сигурност дали разпадането на морския лед в залива Халий е било причинено от изменението на климата.

“Но такъв пълен провал на успешното размножаване е безпрецедентен за тази територия,” каза той.

Императорите, най-големият вид пингвини в света, станаха известни заради документален филм от 2005 г., “March of the Penguins”, изобразявайки годишния им преход през ледените отпадъци и филма “Happy Feet” от 2006 година.

Но тяхната популация, съсредоточена около южния край на Земята, ще намалее до 70% до края на века, докато планетата продължава да се затопля.

Проучване през 2015 г. препоръчва птиците да бъдат добавени към международния “Червен списък” на застрашените видове.

Превод – Нина Жишева