Индийският “град на радостта”

Индийският “град на радостта”

15/06/2019 Off By martha

КОЛКАТА, Индия е продължение на поредица от градски карти. Снимки, видео и интервюта, записани при разказване на разказ през голям град, разположен на (или в близост) глобалния пешеходен маршрут на проекта, се зареждат в цифрова карта. И следвайки нашия GPS запис, читателите навсякъде по света могат да изживеят ежедневните текстури и драми, които се разгръщат по улиците на големи градски центрове, които днес препъват коридорите на първото откритие на нашия вид в света в каменната ера.

Миналите разходки из града са включвали пешеходни пътувания през Джеда, Саудитска Арабия; Йерусалим, Израел; Тбилиси, Грузия; и Баку, Азербайджан. Присъединявам се към това пътуване през Колката от картографа Out of Eden Walk Джеф Блосъм и от журналистката Сутирта Чаттерджи.

Разходките ни из града се ръководят от местни жители, повечето от които наскоро срещнати приятели: археолози, активисти за човешки права, домакини на радио токшоу, шайби за прозорци на небостъргачи, планинари. Разходките се записват с непринудено темпо – често правим пауза, за да разговаряме с минувачи, хидратираме се с чаи и изследваме задънена улица. Разстоянията могат да се променят удобно за един ден. (Пешеходният Йерусалим, особено сложен град, отне три дни.) Този път препускаме през Калката, историческата столица на Западен Бенгал, Индия.

Прозвището „град на радостта“, Калката – или Калкута, както се знаеше – е културната столица на Източна Индия: главозамайваща, изпаряваща гореща сплав от човешки копнеж, висока и ниска. Голяма част от славната му архитектура датира от британския Радж. Там майката Тереза ​​лекуваше прокажени и болни от СПИН в своите мисионерски болници. Мъже в лодки потъват линии в реката му, калната Хугли – не за да изтеглят риба, която почти няма, а за да съберат стар, рециклируем метал, използвайки магнити. Понякога се говори, че намират злато.