Интелект в животинска кожа – респект! Част 2-ра

Интелект в животинска кожа – респект! Част 2-ра

27/10/2018 Off By djani

От малки, доста често влачехме различни животни вкъщи с брат ми. Разбира се, нямаше как да ги гледаме всички и когато някое от тях изчезнеше, съвсем по детски преживявахме липсата на заека, кучето, което сме прибрали, излекуваното врабче, котката, която е избягала и т.н.

Йовков беше първият, който запали в мен респекта към животните с цикъла „Ако можеха да говорят”. В последствие животът ми сервира случки с животни, които ме убедиха в мъдростта на автора. Винаги разказвам подобни случки с умиление и възхищение към света на животните. Наблюдението, общуването с тях, научаването на нови неща за тях ми действа като терапия. Дано и на вас да ви е любопитно и забавно. Продължаваме с темата за интелигентни животни. Ако и вие имате интересни случки с животни, не се колебайте да ми пишете. И имайте предвид, че това не е класация с приоритет за някои животни, просто поисках да отдадем почит към тях.

И така…

 

Кучетата са много социални и интелигентни животни. Могат да помнят места и миризми с години. Могат да реагират според езика и тялото на човек, и както знаем, разбират човешки команди. Също така са много предани и защитават своите стопани.

Преди години ми бяха оставили да наглеждам два чистокръвни лабрадора, баща и син. Те бяха истински аристократи и докато синът ме приемаше като приятел за игри, бащата се държеше много достойно и зряло. Въпросният следобед стопанинът на кучетата се обади и се извини, че няма да може да дойде да ги изведе на следобедна разходка. Щял да дойде чак вечерта. Не знам защо го направих, но отидох при лабрадорите и като на хора им обясних ситуацията, че ще трябва да се стискат още малко, защото аз не мога да ги изведа сама навън…Синът лабрадор ме гледа неподвижно за няколко секунди, после взе  решение и тръгна в някаква посока. Последвах го от любопитство и какво беше изумлението ми, когато видях как кучето се облекчи на пода на канала в банята…

 

 

Миещата мечка е изключително интелигентно животно и притежава силна памет. В рамките на един експеримент, миещи мечки са успели да отключат 11 от общо 13 ключалки, при това с по-малко от 10 опита. Експериментът показва, че мечките са разбрали принципа на заключващия механизъм. Тези животни могат да помнят случки и събития до 3 години назад.

 

 

 

Колкото и да ми е неприятно да си го призная, свинята е призната за едно от най-интелигентните домашни животни.

 

 

 

Аз си имам личен култ към котката и ми се искаше тя да води тази класация…Котките са силно социални,  изграждат индивидуални взаимоотношения с всеки член на семейството, умеят да изградят стратегия, доста отмъстителни са, отблагодаряват се на човек и няма котка, която да не обича да “чете книжка” заедно с вас полягайки удобно върху разтворената хартиена книга…

 

 

Делфините освен, че са животните славещи се с доста добра репутация сред хората, се оказва, че имали и своята тъмна страна. Те нападали агресивно своите съперници и насилвали женската за да получат своето…

 

 

Слоновете определено са в челната класация на едни от най-интелигентните животни на планетата. Те са любвеобвилни, живеят в общества със строга репутация и проявяват истинско състрадание към другите, а нещо изумително е, че женските са се научили да ядат определени листа за да предизвикат раждане. Също така много интересен е фактът, че те имат ритуали, с които почитат мъртвите си.

 

 

Трябва да приключвам, но не ви обещавам, че няма да ви разказвам и друг път за животни от близо и далеч. До нови срещи и дано ви е било забавно.

източник снимки: Да се свети името му на Google

автор: Тезджан Ферад – Джани