Иронията да загинеш от собственото си изобретение…

Иронията да загинеш от собственото си изобретение…

01/05/2019 Off By djani

Животът на изобретателя не е прост. Първо, трябва да измисли идея, която би решила някакъв проблем и то по начин, по който никой не е виждал досега.Също така трябва да развие и проектира идеята си, за да я превърне от теория в реалност. Изобретателите, за които ще стане дума в тази статия са се справили с първата част, но… са станали жертва на собствените си изобретения… Иронично, но факт.

Хенри Смолински е инженер, обучен в Northrop-Grumman, но напуска работата си, за да създаде Advanced Vehicle Engineers, компания, чиято основна цел е да пусне на пазара модел за летящи коли. През 1973 г. компанията построява  първите си два прототипа, в които опашката на Cessna Skymaster се слива с Ford Pinto. Опашката е проектирана така, че да може да бъде прикрепена и изключена от превозното средство. Смолински се готви да започне производството на машини за потребителския пазар, но на 11 септември 1973 г. по време на изпитателен полет с пилота Харолд Блейк. Националната агенция за безопасност на транспорта установява, че причината за бедствието е недобро качество на заваряване.

Франц Райшелт е френски изобретател от австрийски произход, който прекарвал свободното си време в създаването на летящ парашутен костюм, предназначен за пилоти на самолети. По това време, когато Самолетите са съвсем ново изобретение на времето си. Първите експерименти на Рейшелт, извършени с помощта на манекени, са достатъчно успешни (според него), за да реши да изпробва самият костюм, скачайки от Айфеловата кула. Шестдесетметрово падане върху замръзналата земя го убива.
 

Хорас Л. Ханли е бил адвокат и член на законодателната власт на Луизиана, пристрастен към подводниците. Той помага за проектирането и изграждането на три различни модела на подводници за Конфедерацията по време на Гражданската война Първата му подводница е построена в Ню Орлиънс и умишлено била наводнена, когато градът е заловен през 1862г., а втората му подводница потъва в Mobile Bay в Алабама. Ханли финансира създаването на третата си подводница от собствените си средства, а на 15 октомври 1863 г. той и 17 други членове на екипажа загиват, когато подводница, наречена на него, потъва във водите близо до Чарлстън, Южна Каролина.

Томас  Мидли младши е известен химик, най-известен с работата си с оловен бензин и парникови газове. Той получава силно отравяне с олово, когато на една от пресконференциите, той изсипва  оловен бензин  в ръцете си и вдишва 2 пъти за по 60 секунди, за да убеди журналистите в безопасността му. Някой може да предположи, че Мидли е умрял от отравяне с олово, но всъщност е бил убит от друго изобретение – системата за въже и баланс, която той е построил, за да поддържа тялото си в леглото. На 2 ноември 1944 г. той се заплита в въжетата на собственото си изобретение и се задушава.
 

Мария Склодовска-Кюри е известен физик и химик, най-известна с работата си по радиоактивността. Открила е и елементи от полоний и радий. Тя получава две Нобелови награди – една в областта на физиката, която получава заедно със съпруга си и Хенри Бекерел, а другата в областта на химията. Тя е първият човек, получил две Нобелови награди в живота си. Кюри е първата, която разработва теория за радиоактивността, но за съжаление също неволно е открила леталния ефект на лъчевата болест. Почива на 4 юли 1934 г. от апластична анемия, причинена от радиация.
 

Перилос от Атина

Той е бил бронзов майстор, който е живял в древния Рим и е създал устройство, известно като „Бронзов бик”, което е било замислено  за мъчения. Бронзовият бик представлявал куха фигура на бик, в която щял да бъде поставян човек. Предвидено било под него да се пали огън и наказания да бъде изпечен жив. 
Перилос е представил своето изобретение на местния тиранин Фаларис. Когато демонстрира това устройство, Фаларис нарежда  изобретателя да бъде поставен вътре в бика и изпечен в него.

Валериан Абаковски е руски изобретател, който умира, когато неговото изобретение, високоскоростен аеро-влак, излиза от релсите по време на пробно изпитание и убива Абаковски и още петима души. Изобретяването на Абаковски се представя добре по време на първото тестово шофиране, но излиза от релсите по време на завръщането си в Москва. Абаковски е само на 26 години.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани