Искате перфектно тяло? Внимавайте какво си пожелавате!

Искате перфектно тяло? Внимавайте какво си пожелавате!

13/05/2019 Off By nina

Какво прави човешко тяло перфектно? Какво ще кажете за кожа като на калмарите или крака като щраусовите?

За анатома Алис Робъртс, лекар и писател, визията за човешкото съвършенство няма нищо общо с модерните стандарти за фитнес и красота. По-скоро тя си представя как тялото на човек може да бъде подобрено, като се сменят някои от по-малко успешните ни характеристики с по-ефективни части на тялото, които сса се развили при други животни, документирайки резултатите от програмата на BBC „Може ли науката да ме направи перфектна?“

Робъртс си сътрудничила с художници и биолози, за да изгради модел на собственото си тяло, модифициран от главата до петите с адаптации, предназначени да подобрят човешката форма. Заедно екипът създава една изумителна Алис Робъртс 2.0, все още подобна на човек, но с някои много обезпокоителни разлики: щръкнали, котешки уши; торбичка на корема; и огромни очи като на октоподите.

Проектът е възникнал като тримесечно предизвикателство, отправено към Робъртс от директора на групата на научните музеи в Лондон Роджър Хайфийлд да “изглади” проблематичните детайли в човешката анатомия, формирани от нашето еволюционно минало и да ги замени със структури, които са по-трайни, по-ефикасни или по-малко “небрежни”, пише Робъртс в свой блог пост.

За да изгради идеализираното си тяло, Робъртс се подчинява на 3D сканиране на цялото тяло, което анатомичният художник и скулпторът да използват като цифрова основа за новото, подобрено тяло. След това Робъртс сглобява и „списък с желания“ от модификации – отвътре навън.

На върха на нейния списък са „големи, котешки уши“, за да усилят звука и уголемените очи, които действат като тези на октоподите, за да се премахне сляпото петно, създадено от нашата собствена оптична система. Тя взима назаем стратегия за раждане от торбестите – раждане на бебетата на много ранен етап и укриването им в торбички – за облекчаване на затрудненията при раждане, създавани от човешкия таз (неговата структура, която поддържа изправеното ходене не е много подходяща за раждането на големи деца ).

Като заместител на човешките крака, чиято маса се намира доста далеч от центъра на тежестта на тялото, Робъртс се обръща към двуногите щрауси за вдъхновение. Новите й крака показват, че по-голямата част от мускулите им се концентрира по-близо до таза, с по-големи сухожилия “за поемане на шока”, обяснява тя.

Другите подобрения са под кожата – белите дробове – като у птиците, които обработват кислорода по-ефективно; по-къс и по-стабилен гръбначен стълб, подобно на шимпанзетата; и повече връзки, свързващи коронарните артерии, които биха позволили двете артерии да изтласкват кръв към всички части на сърцето, какъвто е случаят с кучета и морски свинчета.

На Робъртс не й било позволено да вижда резултатите от това, което се получава, докато художниците правели 3D принтове и сглобявали нейното ново тяло и не видяла завършената форма, докато Музеят на науката не го разкрил „с цялата му странна слава“ не само за нея, но и за публиката, пише Робъртс в своя блог. Когато в края на краищата видяла тялото, което изградила, то й се сторило крайно екстремно. И все пак Робъртс казва, че получената форма щяла да я настрои още повече, ако й било дадено повече време за дооформяне.

Превод – Нина Жишева