Испанската синагога в Прага

Испанската синагога в Прага

27/01/2019 Off By djani

Испанската синагога е най-красивата сграда в еврейския квартал на Прага. Изградена е в ориенталски стил, в имитация на Алхамбра. Синагогата функционира, но там се организират също изложби и концерти на орган.

Испанската синагога (Španělská synagoga) е сравнително „млад” архитектурен паметник на чешката столица. Сградата е построена през 1867 г. на мястото на стария молитвен дом „Старото училище”.

Някога се е наричала Старото училище. В продължение на много години тя е била рай за евреите, прогонени от Изабела Кастилска от Испания през 15 в. Общността нараствала. Появила се нужда от изграждане на просторна, добре оборудвана сграда.

През годините на своето съществуване, испанската синагога е била реконструирана повече от веднъж – сградата е била подложена на унищожаване, многократно е била изгаряна. През 1936 г. към молитвената къща е добавена допълнителна стая – Зимната синагога, проектирана от Карел Пецанек.

По време на войната, нацистите затворили синагогата, превръщайки я в икономически склад. След края на военните действия, сградата се разпаднала и  вътрешността остава напълно повредена. Институтът за опазване на паметниците се застъпва за сградата. Синагогата е защитена и предадена на еврейската общност в Прага. През 50-те години интериорът е възстановен. През 1995-98 г.  е извършена техническа реконструкция на сградата и реставрация на фасадата.

Техническото оборудване на синагогата е напреднало за времето си. Сградата е с централно отопление. Особено внимание се е отделило  на акустиката. Звукът на музиката в синагогата и днес мнозина намират за “магическа”. Всяка дума на равина се чува ясно от енориашите.

Интериорът се отличава с фантастичен лукс и фини детайли. Всички вътрешни стени и арки са покрити с орнаменти, с мавритански и еврейски мотиви, геометрични и флорални мотиви. В рисунките  доминират червени и зелени тонове, с ярко позлатяване.

Източната стена е украсена с витраж във формата на Давидовата звезда.

Под него е “Ковчегът на Тората”. Молитвените пейки се намират в центъра в редици по образец на християнския храм.

Женската галерия, построена по време на реконструкцията през 1928 г., се намира на върха. Тази част на храма се поддържа от железни колони.

Днес испанската синагога обслужва религиозните и културни цели на еврейската общност. Тук се провеждат услуги, изпълняват се камерни концерти, по предварителна заявка се провеждат истински еврейски сватби.

На втория етаж има изложба на Пражкия еврейски музей.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани