Истинският Дракула – Влад III Цепеш – Част I

Истинският Дракула – Влад III Цепеш – Част I

17/11/2018 Off By martha

На майчиният му език го наричат „Дракула“. Това не е вампира, за който вероятно се досещате. Влад III Цепеш бил румънски принц живял през XV век. Той бил уважаван заради смелостта му в битка, но най-вече заради безмилостната му жестокост.

Какво общо има той с познатия ни вампир?

Писателят Брам Стокър взаимства псевдонима на Влад III Цепеш. Той наследил името от баща си, Влад II Дракул, който владял Влашко преди него и бил част от Ордена на Дракона. Символа на дракона бил част от семейния герб. „Дракул“ преведено означава „дявол“, а  Влад Цепеш със сигурност постигнал подобаваща репутация за това име.

Родното му място е Сигишоара, малък град, но изключително богат. Градът бил един от най-безопасните по това време, с дебели стени за да се предпази занаята на многобройните саксонски търговци, които живеели там. Те били асоциирани с алчност. Бащата на Влад Цепеш направил сделка с тях в замяна на позволение да живеят в града. Там едно било сигурно – че градът ще бъде защитаван и опазен на всяка цена.

Там израснал бъдещият владетел. Но през 1447г. Влад II Дракул бил убит. Влад III Цепеш избягал на север в Трансилвания. Мястото, в което живял днес е познато като Замъка на Дракула. Истинското име е замъка Бран, но популярните истории за вампира Дракула завинаги белязали това място като извор на зло и нещастие. Това било перфектното място за Влад да започне да планува завръщането си на трона.

През 1456г. той успява да се завърне на трона. „Сина на дявола“ завладява Търговище, Влашко като столица. Но там животът му е в непрестанна опасност. Градът бил столица на убийства и интрига. Очаква да бъде отровен за това всичко, което консумира бива пробвано от асистент. Бил поставен в дилема – да убие или да бъде убит. Влашкият народ променяли многократно лоялността си към властта, а това било твърде голяма несигурност за новия владетел. За него отговорът бил ясен.

Автор: Мартина С. Попова