Истински срещу синтетични диаманти

Истински срещу синтетични диаманти

15/11/2018 Off By martha

За по-голямата част от историята ни, диамантите са били част от най-луксозния артикул. Практични, красиви, трудни за намиране и невъзможни за пресъздаване.

Повечето от тях са се формирали преди билиони години дълбоко в земята. Там налягането и топлината са достатъчно да кристализират въглерода в диамант, а не графит. Тяхната уникална структура им предава известната издръжливост. Били са изплюти на повърхността чрез вулканични изригвания. Рязката промяна на температурата заключило структурите им за винаги. Само че частта, където не можехме да ги пресъздадем вече не е вярна.

Диамантната индустрия е довела до големи конфликти и последици из целия свят. Също търсенето им е навредило сравнително на околната среда. Текущо индустрията има друг проблем – диаманти, направени от човека. Те са по евтини от натуралния диамант, но също така не са фалшификати. Синтетичните диаманти са си диаманти, направени по подобен начин като натуралните, но от човека. Просто не им е отнело билиони години да се формират. В момента е доста трудно да се разобличат от натуралните. Реално те са един и същи.

Процесът започнал през 50-те на ХХ век. Учените започнали да „отглеждат“ диаманти в лаборатории. Можели са да забързат бавният натурален процес до просто седмици или дни. Реакционна камера загрява до 1600°С и се налага толкова налягане, което бихте чувствали на пръстчето си ако имаше самолет на него. Това буквално имитира натуралния процес за създаване на диаманти.

От това време насам, повечето синтетични диаманти са били малки и тъмни на цвят. Използвани са за индустриална техника и подръчни инструменти. Но в последните години технологията рязко се е подобрила. Тя направила синтетичния диамант реално неразпознаваем от истинският. Бижутерията бива най-засегната от това, тъй като спокойно могат да заявят, че ви продават истински диамант, да ви обявят по-висока цена, а вие няма да имате идея, че ви лъжат.

С подобряването на технологията ще стане все по-лесно да се произвеждат тези синтетични диаманти. Но ако се замислим, че те в устройството си нямат разлика от истинските и на всичкото отгоре не нараняват околната среда… защо не? Може би в скорошното бъдеще всички ще можем да си ги позволим.

Автор: Мартина С. Попова